Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 12/2017

‘Weinstein kon zijn gang gaan vanwege onze vastgeroeste ideeën over seks.’

Frank Meester
filosoof, publicist, muzikant

De Amerikaanse journalist Emily Witt dacht precies te weten wat haar verlangens waren. Totdat ze zich erin ging verdiepen.

Tekst gaat door onder afbeelding

Fotografie: Martin Dijkstra

 

Wat kan ik weten?

‘Voordat ik aan dit boek begon, dacht ik dat seksualiteit iets was wat me overkwam, wat buiten mijn invloed lag. Iets magisch dus. Tijdens het schrijven begon ik in te zien dat je door seksuele kennis en ervaring op te doen – en dan heb ik het over studie, dus niet alleen over met hoeveel mensen je geslapen hebt, wat voor verschillende handelingen je verricht hebt, of de verschillende soorten orgasmen die je hebt beleefd – een nieuw licht kunt werpen op je eigen verlangens. Door verschillende relatievormen en seksuele fantasieën te bestuderen, kwam ik erachter dat mijn eigen seksuele verlangens niet aangeboren zijn en voor eens en altijd vaststaan. Ik dacht bijvoorbeeld dat porno kijken niet echt iets voor mij was. Daarom had ik het nooit gedaan. Maar toen ik me erin begon te verdiepen, bleek het me wel iets te doen. Ik was ook niet geïnteresseerd in open of polyamoureuze relaties. Ik accepteerde dat andere mensen dergelijke dingen wilden, ik dacht alleen stiekem wel dat ze naïef of zelfdestructief waren. Door andere voorkeuren en andere relatievormen te onderzoeken ontdekte ik dat het wel heel toevallig was dat mijn verlangens, of wat ik altijd dacht dat mijn verlangens waren, precies overeenkwamen met wat binnen mijn culturele achtergrond geaccepteerd was.’

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden