Home Weekendlijstje: Slavernij

Weekendlijstje: Slavernij

Door Tim Outshoorn op 02 juli 2021

Weekendlijstje: Slavernij

Dit artikel krijgt u van ons cadeau

Wilt u onbeperkt toegang tot de artikelen op Filosofie.nl? U bent al abonnee vanaf €4,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en u heeft direct toegang.

Op 1 juli was het Keti Koti, de dag waarop we stilstaan bij de afschaffing van de slavernij. De gevolgen van het slavernijverleden zien we nog steeds terug in onze maatschappij. Hoe moeten we ons verhouden tot deze zwarte bladzijde uit onze geschiedenis? Vijf filosofen over de omgang met het slavernijverleden.

Compensatie

Het erkennen van fouten uit het verleden kan waardevol zijn voor slachtoffers of nabestaanden. In de Verenigde Staten draait het debat over de erkenning van het leed van slavernij onder meer om de vraag naar financiële compensatie. Zijn herstelbetalingen aan de zwarte bevolking moreel wenselijk? Jeroen Hopster benadrukt dat we deze kwestie vooral in de context moeten zien van het land waar het debat gevoerd wordt.

Lees verder

Van verleden naar heden

In Nederland verschuift het perspectief op slavernij langzaam van ‘hun geschiedenis’ naar ‘onze geschiedenis’, stelt Nicole L. Immler in Wijsgerig Perspectief. Moeten huidige generaties zich verantwoordelijk voelen voor die tijd? Om deze vraag te beantwoorden kijkt ze naar de ideeën over intergenerationele verantwoordelijkheid van filosoof Janna Thompson ‘Intergenerationele verantwoordelijkheid gaat over de relaties tussen de generaties, hun rechten en verantwoordelijkheden, en de manier waarop de voordelen en lasten moeten worden verdeeld.’

Lees verder

Trump en Clinton

Volgens Spinozalens-winnaar Kwame Anthony Appiah werden de gevolgen van het Amerikaanse slavernijverleden duidelijk zichtbaar tijdens de presidentsverkiezingen van 2016. ‘In de VS is door de slavernij het gevoel van raciale eer ontstaan. De witte man ontleende zijn eergevoel aan het feit dat hij niet zwart, maar wit was.’ Hillary Clinton riep mensen op om daar verantwoordelijkheid voor te nemen, terwijl Donald Trump mensen toestond dat deel van hun identiteit intact te laten. ‘Hij stond voor alles wat Clinton dreigde af te nemen.’

Lees verder

Excuses

De Nederlandse staat heeft nooit excuses aangeboden voor de Nederlandse rol in de slavenhandel. Linda Nooitmeer, bestuursvoorzitter van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden, vindt dat dit alsnog moet gebeuren. ‘Vier eeuwen slavernij vragen om excuses van de Nederlandse staat. Uit die excuses moet blijken dat Nederland als staat de verantwoordelijkheid op zich neemt voor alle misstanden die binnen de slavernij hebben plaatsgevonden.’

Lees verder

Wat Amerika kan leren van Duitsland

Filosoof Susan Neiman stelt dat de Duitse omgang met het naziverleden Amerikanen een leidraad kan bieden voor het verwerken van de slavernij. Hoewel Arnon Grunberg het met haar eens is dat een land collectieve verantwoordelijkheid moet nemen voor het verleden, meent hij ook dat Neiman Duitsland niet voldoende begrijpt om haar conclusies te rechtvaardigen.

Lees verder

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
Weekendlijstje: Geheimen
Weekendlijstje: Geheimen

Weekendlijstje: Geheimen

Deze week werd duidelijk dat premier Rutte jarenlang eigenhandig sms’jes van zijn oude Nokia verwijderde. De premier heeft naar eigen zeggen “nooit bewust” belangrijke zaken verborgen, maar de oppositie ziet een patroon van het achterhouden van informatie. Naar aanleiding van het sms-debat, dit weekend een lijstje over geheimen.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer