Filosofie is voor alle leeftijden. De Nationale Voorleesdagen zijn dan ook een uitstekende gelegenheid om kinderen kennis te laten maken met filosofie. Het voert wellicht wat ver om meteen de Kritik der reinen Vernunft voor te lezen, dus zetten we in dit weekendlijstje vijf filosofische kinderboeken voor u op een rij.
1. Lieve Stine, weet jij het? – Stine Jensen
In haar kinderboekdebuut beantwoordt Stine Jensen vragen van kinderen. Ieder hoofdstuk begint met een brief van een kind, waarin vragen gesteld worden als: Mag ik liegen? Waarom moet ik naar school? En: Zijn criminelen honderd procent slecht? De antwoorden van Jensen zijn prikkelend en nooit simpel of eenduidig. Ze belichten verschillende kanten van de vraag en staan bovendien vol met opdrachtjes en wedervragen.
2. Becky Breinstein #1: De Gifbeker van Socrates – Marc van Dijk & Sander ter Steege
De graphic novel-serie Becky Breinstein gaat over de gelijknamige hoofdpersoon: een slimme meid uit Domdorp. In dit eerste deel wordt ze door een Socrates-achtige sidderrog besmet met het vragenvirus, waardoor ze de hele dag lastige vragen stelt. Haar meester is hier niet van gediend en stuurt Becky van school. Het boek is daarmee een interessante kijk op wat er gebeurt wanneer je het gedachtegoed van Socrates in de praktijk toepast.
3. Er zit een gat in: De wereld van Spriet – Coen Simon & Linda de Haan
Dit prachtig vormgegeven boek draait om de magere Spriet en de wereld waarin hij leeft. In die wereld zit namelijk een gat. Andere mensen worden er bang of verdrietig van, maar voor Spriet is het gat juist aanleiding voor grappen en interessante vragen. Hoelang duurt eindeloos? Waar begint en eindigt niets? Behalve Spriet interesseert niemand zich voor deze vragen, mensen proberen van alles te bedenken om zich niet met het gat bezig te hoeven houden. Uiteindelijk vindt Spriet in zijn vriendin Moeloet een luisterend oor voor al zijn vragen en bespiegelingen.
4. De wereld van Sofie – Jostein Gaarder
Op een lijst met filosofische kinderboeken kan De wereld van Sofie natuurlijk niet ontbreken. Deze klassieker draait om de veertienjarige Sofie en haar zoektocht door de filosofie. Geheimzinnige brieven en pakketjes laten Sofie kennismaken met filosofische vragen en de verschillende antwoorden die filosofen daar door de eeuwen heen op gegeven hebben. Beginnend bij de Presocraten en eindigend bij Sartre, geeft het boek een uitgebreid en helder overzicht van de geschiedenis van de filosofie.
5. Het Onwijs Grote Filosofie Doeboek – Sabine Wassenberg
Het Onwijs Grote Filosofie Doeboek staat vol met uiteenlopende vragen, opdrachten, puzzels en experimenten. Zo is er een hoofdstuk over gedachte-experimenten, waarin onder meer de vraag gesteld wordt of je verliefd zou kunnen worden op een robot. Er staan puzzels en rebussen in, maar ook stukjes uitleg over bijvoorbeeld het twijfelexperiment van Descartes en de grot van Plato. Het boek vormt een mooie eerste kennismaking met de filosofie.