Home Weekendlijstje: Filosofen over geld

Weekendlijstje: Filosofen over geld

Door Gwendolyn Bolderink op 10 juli 2015

Griekenland heeft geen 20 euro briefjes meer, banken zijn te groot om nog failliet te mogen gaan en overheden en burgers moeten bezuinigen. Waarom hechten we zo veel waarde aan geld? Dit weekendlijstje: vier filosofen over geld.

1. Simmel: De filosofie van het geld 

Waarom heeft Simmel het een boek lang over ‘geld’?’ vraagt voormalig Denker des Vaderlands René Gude zich af als hij het bekende werk De filosofie van het geld van Georg Simmel leest. ‘Simmel laat zien dat de economische praktijk nooit waardevrij is, terwijl geld zelf dat altijd wel is.’

2. De zonnige zijde van dezelfde munt

‘Greed is good’, zegt Gordon Gekko in de filmWall Street. Heeft geld ook een goede kant? De meningen zijn er duidelijk over verdeeld. Volgens Marx hebben we een geld-fetisj maar Montesqieu is positiever: ‘Handel leidt als vanzelf naar vrede.’

3. ‘Geld is de ene ware God waar we allemaal in geloven’

Geld is toch meer dan enkel het papier waar het op is gedrukt of het getal dat op een virtuele bankrekening staat? Engelse filosoof Simon Critchley stelt dat geld onze God is geworden: ‘In onze tijd is het punt niet dat de geldwisselaars de tempel hebben ontwijd. Maar dat de enige heilige plaatsen die ons resten tempels zijn waar geld in een soort perverse parodie op een kerkdienst van hand tot hand gaat.’

Lees meer over het goddelijke geld (volledig toegankelijk voor leden)

4. Dostojevski in armoede

‘Door Dostojevski’s voortdurende kopzorgen krijgt geld in zijn romans een bijna mythische betekenis’, schrijft Robbert-Jan Henkes. Geld is voor Fjodor Michajlovitsj Dostojevski nauw verbonden met het eeuwige thema van zelfvernedering en gekrenkte ijdelheid. Het leven van Dostojevski was van begin tot eind één groot financieel probleem. ‘Geldzorgen hebben Dostojevski gemaakt tot de schrijver die hij is geworden.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
Weekendlijstje: Geheimen
Weekendlijstje: Geheimen

Weekendlijstje: Geheimen

Deze week werd duidelijk dat premier Rutte jarenlang eigenhandig sms’jes van zijn oude Nokia verwijderde. De premier heeft naar eigen zeggen “nooit bewust” belangrijke zaken verborgen, maar de oppositie ziet een patroon van het achterhouden van informatie. Naar aanleiding van het sms-debat, dit weekend een lijstje over geheimen.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer