Home Waarom ‘survival of the fittest’ verkeerd begrepen is

Waarom ‘survival of the fittest’ verkeerd begrepen is

09 februari 2017

Er zijn veel misverstanden rondom Darwin. Zo betekent bijvoorbeeld het zinnetje ‘Survival of the fittest’ níét dat de sterkste overwint. Ook is Darwin niet de bedenker van deze catchy frase.

‘‘Survival of the fittest’ is afkomstig van Herbert Spencer, die faam zou maken door zijn toepassing van dit beginsel op maatschappelijke vraagstukken. Pas in latere edities van zijn hoofdwerk ging Darwin deze formulering ook gebruiken. Bovendien is de term ten onrechte in een kwade reuk komen te staan. De dubieuze reputatie ervan is het resultaat van slecht lezen.’

Daarnaast heeft Darwin helemaal geen normatieve bedoelingen gehad met ‘survival of the fittest’.

‘Hij wilde ermee laten zien hoe het er in de natuur aan toegaat – meer niet. Maar het slordige lezen manifesteert zich ook op een andere manier. Want wat betekent ‘survival of the fittest’ eigenlijk? Wie bij ‘fit’ associaties krijgt met de sportschool is inderdaad geneigd te denken dat de winnaars in het darwiniaanse universum de grootste spierballen hebben. Testosteron, daar gaat het om. Niet dus. Het Engelse werkwoord to fit betekent iets anders: ‘passen’ of, beter nog, ‘zich aanpassen’. Dat kan op vele manieren.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
Weekendlijstje: Geheimen
Weekendlijstje: Geheimen

Weekendlijstje: Geheimen

Deze week werd duidelijk dat premier Rutte jarenlang eigenhandig sms’jes van zijn oude Nokia verwijderde. De premier heeft naar eigen zeggen “nooit bewust” belangrijke zaken verborgen, maar de oppositie ziet een patroon van het achterhouden van informatie. Naar aanleiding van het sms-debat, dit weekend een lijstje over geheimen.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer