Home Voorwoord: Wildemannen

Voorwoord: Wildemannen

Door Florentijn van Rootselaar op 29 mei 2018

Cover van 06-2018
06-2018 Filosofie magazine Lees het magazine

Wat wil mijn zoon? Of beter: wat denk ik dat mijn zoon wil? Psychologen bedachten een experiment om dat te bepalen, vertelde de Amerikaanse denker Martha Nussbaum me. We krijgen een baby’tje – een jongen – in roze kleren in onze armen gedrukt met de vraag of we even op het meisje willen passen. Als het kindje gaat huilen, is de kans groot dat we denken dat het bang is of verdrietig. Dan troosten we het baby’tje. En als we een huilend meisje in jongenskleren in onze armen houden? Dan huilt het omdat het boos is en iets van ons wil.

Nussbaum wil maar zeggen: typisch mannelijke en typisch vrouwelijke kenmerken ontdekken we helemaal niet. Die projecteren we. Zo ontstaat een identiteit. Onze kinderen worden man of vrouw gemaakt.

Soms vraag ik me weleens af: hoe zit dat nu met mijn zoon? Wat betekent het voor hem om begroet te worden met een high five, om te horen dat hij ‘stoer’ is? En vooral ook: hoe ga ik met hem om, hoe gaan wij als ouders met hem om? Tegelijkertijd overvalt me soms een lichte ergernis: mogen we misschien niet meer als wildemannen stoeien? Is het zo kwalijk dat ik vroeger van mijn vader de deur voor mijn zusje moest openhouden – en niet omgekeerd?

Kortom, is het wel nodig om onszelf zo te kastijden met een moreel zelfonderzoek? Wat mij betreft mag het wel wat uitnodigender, en ook frivoler. Neem een voorbeeld van Nussbaum. Lyrisch was ze over het lavendelkleurige pak van een queer-denker. ‘Sinds de achttiende eeuw zijn mannen niet meer in staat geweest om zo mooi te zijn. Waarom gaan niet alle mannen zulke pakken dragen?’

In dit nummer bieden we nieuwe perspectieven op mannelijkheid en vrouwelijkheid. Hoe nu verder na #metoo, vraagt Stine Jensen zich af. Een nieuwe houding, betoogt ze, kun je lijfelijk trainen. Lees ook het interview met de socioloog Oyèrónké Oyèwùmí, die opgroeide in Nigeria in Yoruba-land, waar geen woorden voor ‘man’ of ‘vrouw’ bestaan. Een bevrijding van de last om altijd maar man of vrouw te zijn.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
Weekendlijstje: Geheimen
Weekendlijstje: Geheimen

Weekendlijstje: Geheimen

Deze week werd duidelijk dat premier Rutte jarenlang eigenhandig sms’jes van zijn oude Nokia verwijderde. De premier heeft naar eigen zeggen “nooit bewust” belangrijke zaken verborgen, maar de oppositie ziet een patroon van het achterhouden van informatie. Naar aanleiding van het sms-debat, dit weekend een lijstje over geheimen.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer