Home Voorwoord: Feest

Voorwoord: Feest

Door Leon Heuts op 25 september 2017

Cover van 10-2017
10-2017 Filosofie magazine Lees het magazine

Volgens Friedrich Nietzsche moeten we niet te lang stilstaan bij de geschiedenis. Immers, zo stelt hij, alleen zwakkeren ontlenen hun identiteit aan gebeurtenissen uit een ver verleden.

Maar Filosofie Magazine bestaat deze maand precies 25 jaar, en dat is een feestje waard. Een kwart eeuw geleden werd het tijdschrift geboren onder een hoogslaper in een kraakpand in Utrecht. Sindsdien groeide het blad uit tot het boegbeeld van de publieksfilosofie. Sterker nog, vooral door ‘FM’ ontstond de grote publieke aandacht voor filosofie, die daarvoor slechts een bescheiden bestaan leidde in bijgebouwen van universiteiten. De redactie lanceerde door de decennia heen onder meer de Nacht van de Filosofie, de Socratesbeker voor het beste publieksfilosofische boek, het digitale platform filosofie.nl, Waanzin Festival en – in samenwerking met UNESCO – Thinking Planet. Terugkijkend is het bijna ongelooflijk wat er met een kleine club altijd voor elkaar is gekregen, maar het aloude adagium van oud-hoofdredacteur en voormalig Denker des Vaderlands René Gude geldt nog steeds: ‘Het kan niet, maar we doen het toch’.

Bij een feestje horen natuurlijk ook cadeautjes. Zo mogen we van reisorganisatie Labrys, onze vaste partner voor de denkvakanties, een reischeque van 1000 euro weggeven. Maar we hebben nog veel meer cadeautjes. Meedoen? Volg ons op Facebook!

Het leven kan alleen achterwaarts begrepen worden, maar het moet voorwaarts worden geleefd, zegt Søren Kierkegaard. We staan stil bij het verleden, maar kijken naar de toekomst. We zitten middenin fundamentele veranderingen, door technologie maar ook door grote vraagstukken als milieu en globalisering. Dat vraagt om bezinning, en filosofie speelt daarin een cruciale rol – dus ook FM. Het evenement Design uw Verandering, speciaal voor organisaties, is daarvan een nieuwe stap.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Weekendlijstje Europa
Weekendlijstje Europa
Politiek

Weekendlijstje Europa

Vorige week stemden Europese regeringsleiders in met het kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne en Moldavië. Onder druk van crises zoals de oorlog in Oekraïne, klimaatverandering of de Covid-pandemie kiest Europa vaak voor verdere Europese uitbreiding, samenwerking en integratie. Wat betekent dit voor de Europese identiteit en de rol van Europa in de wereld? In dit weekendlijstje vindt u vijf filosofische artikelen over Europa.

Lees meer
Weekendlijstje Spijt
Weekendlijstje Spijt

Weekendlijstje Spijt

Bij zijn bezoek aan Congo op 8 juni betuigde de Belgische koning Filip spijt voor de Belgische wandaden tijdens de koloniale overheersing. Hoewel officiële excuses ontbraken, werd deze spijtbetuiging geprezen als een stap in de goede richting. Maar kun je wel excuses maken voor iets wat je zelf niet gedaan hebt? Wat betekent spijt hebben eigenlijk en waar dient het voor? In dit weekendlijstje vindt u vijf artikelen over spijt.

Lees meer
Kunstmatige intelligentie
Kunstmatige intelligentie
Bewustzijn

Een zelfbewuste computer is onze favoriete nachtmerrie

Een softwareontwikkelaar van Google veroorzaakte een media-storm door te stellen dat zijn werkgever gebruikmaakt van een zelfbewuste chatbot. Maar is dat wel mogelijk? En wat betekent het dat we computers ontwikkelen die ons kunnen doen geloven dat ze bewust zijn?

Lees meer
Woede
Woede

Weekendlijstje: Woede

Een groep woedende boeren trok afgelopen week naar het huis van minister Van der Wal om hun onvrede te uiten over de nieuwe stikstofmaatregelen van het kabinet. Hoewel er in de maatschappij begrip lijkt te bestaan voor de boosheid bij boeren, klinkt er ook kritiek op de manier waarop zij deze boosheid uiten. Wat is woede, hoe gaan er mee om en kunnen we het positief inzetten? Daarover meer in dit weekendlijstje.  

Lees meer