Home Voorwoord

Voorwoord

Door Daan Roovers op 30 april 2014

Cover van 02-2011
02-2011 Filosofie magazine Lees het magazine

 In november vorig jaar was de Amerikaanse socioloog Richard Sennett in Nederland voor de ontvangst van de internationale Spinozalens. De dag na de uitreiking liep ik met hem en met journalist Elma Drayer door Rotterdam. Hoewel het gebied rondom het centraal station flink in de steigers staat, genoot Sennett van de eerste aanblik van de grote stad. Rotterdam is prachtig, vindt Sennett, vergelijkbaar met het oude New York. Sennett, die deels in Chicago en deels in Londen woont, houdt van de stad. Zo geconcentreerd samen leven met mensen die we níet kennen is van grote invloed op wie wij, moderne mensen, zijn. De stad is veel bepalender voor onze identiteit dan onze nationaliteit: ‘We are a Europe of cities far more than a Europe of states.’
 
Sennett kijkt als Amerikaan naar Europa. Twee eeuwen geleden ging de Franse politiek filosoof Alexis de Tocqueville op reis naar Amerika, om daar met Europese ogen de Amerikaanse samenleving te bestuderen. Hij wilde weten hoe de Amerikanen individuele vrijheid en gelijkheid met elkaar wisten te verenigen: ‘Ik erken dat ik in Amerika meer dan Amerika heb gezien; ik heb er een beeld gezocht van de democratie zelf, van haar neigingen, van haar karakter, van haar vooroordelen, van haar passies; ik heb haar willen leren kennen, al was het maar om althans te weten wat wij van haar moesten verwachten of vrezen.’ Binnenkort verschijnt de eerste volledige vertaling van zijn standaardwerk, Over de democratie in Amerika. Speciaal ter gelegenheid daarvan verschijnt, Tocqueville, het 1e deel in de Kopstukken-reeks. Als jaarabonnee kunt u zich op deze uitgave van Filosofie Magazine abonneren. Meer informatie hierover vindt u op pagina 32.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.