In november vorig jaar was de Amerikaanse socioloog Richard Sennett in Nederland voor de ontvangst van de internationale Spinozalens. De dag na de uitreiking liep ik met hem en met journalist Elma Drayer door Rotterdam. Hoewel het gebied rondom het centraal station flink in de steigers staat, genoot Sennett van de eerste aanblik van de grote stad. Rotterdam is prachtig, vindt Sennett, vergelijkbaar met het oude New York. Sennett, die deels in Chicago en deels in Londen woont, houdt van de stad. Zo geconcentreerd samen leven met mensen die we níet kennen is van grote invloed op wie wij, moderne mensen, zijn. De stad is veel bepalender voor onze identiteit dan onze nationaliteit: ‘We are a Europe of cities far more than a Europe of states.’
Sennett kijkt als Amerikaan naar Europa. Twee eeuwen geleden ging de Franse politiek filosoof Alexis de Tocqueville op reis naar Amerika, om daar met Europese ogen de Amerikaanse samenleving te bestuderen. Hij wilde weten hoe de Amerikanen individuele vrijheid en gelijkheid met elkaar wisten te verenigen: ‘Ik erken dat ik in Amerika meer dan Amerika heb gezien; ik heb er een beeld gezocht van de democratie zelf, van haar neigingen, van haar karakter, van haar vooroordelen, van haar passies; ik heb haar willen leren kennen, al was het maar om althans te weten wat wij van haar moesten verwachten of vrezen.’ Binnenkort verschijnt de eerste volledige vertaling van zijn standaardwerk, Over de democratie in Amerika. Speciaal ter gelegenheid daarvan verschijnt, Tocqueville, het 1e deel in de Kopstukken-reeks. Als jaarabonnee kunt u zich op deze uitgave van Filosofie Magazine abonneren. Meer informatie hierover vindt u op pagina 32.
Dit artikel is exclusief voor abonnees
Voorwoord
Door Daan Roovers op 30 april 2014
Relevante berichten
Alfred van Kempen: ‘Alles wat je doet is afhankelijk van anderen’
Bestuurder Alfred van Kempen leidt al 25 jaar een maatschappelijke onderneming op basis van John Deweys ecologisch-liberale filosofie.
Marthe Kerkwijk (ISVW): ‘Filosofie maakt de wereld beter’
Iedereen heeft baat bij filosofie, zegt Marthe Kerkwijk van de Internationale School voor Wijsbegeerte (ISVW). ‘Iedereen kan leren denken.’
Rosalie Bouwman: ‘De mens speelt een spel dat niet iedereen kan spelen’
Wat antwoorden denkers van onze tijd op de vier grote vragen van Immanuel Kant? Dit keer: Rosalie Bouwman (1991) over autisme.
Is het leven een toneelspel?
Spelen we altijd alleen maar een rol? Jonathan Janssen zoekt in een shortread naar iets van waarachtigheid.