Home Volgens Camus is er zonder solidariteit geen sprake van rechtvaardigheid

Volgens Camus is er zonder solidariteit geen sprake van rechtvaardigheid

Gestimuleerd door de honger en het geweld in zijn geboorteland Algerije schreef Albert Camus een belangrijk boek over gerechtigheid en solidariteit.

Door Koen Schouwenburg op 28 januari 2022

Volgens Camus is er zonder solidariteit geen sprake van rechtvaardigheid
Cover van 02-2022
02-2022 Filosofie magazine Lees het magazine

In 1913 kwam Albert Camus ter wereld in het toenmalige Mondovi, in het noordoosten van Algerije. Wie Camus wil begrijpen, kan niet om zijn relatie met Algerije heen. Zo schrijft hij in de bundel Algerijnse kronieken (1939-1958): ‘Wat mijzelf betreft, ik heb vurig van deze grond, mijn geboortegrond, gehouden, alles wat ik ben komt hier vandaan.’

Algerijnse kronieken verscheen in 1958 en is het laatste boek van Camus dat tijdens zijn leven werd gepubliceerd. Eindelijk is deze bundel beschikbaar in het Nederlands, in een sublieme vertaling van Eva Wissenburg. Op het eerste gezicht lijkt de inhoud van Algerijnse kronieken gedateerd; het zijn tijd­gebonden opiniërende en journalistieke artikelen waarin Camus reageert op de actualiteit die nu al decennia tot de geschiedenis behoort. Maar niets is minder waar, want voor de goede verstaander gaat het belangrijke boek over rechtvaardigheid en solidariteit.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.