Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 7/2014

Vind de waarheid in jezelf: meditaties

Jeroen Hopster
Journalist, essayist en docent

Meditatie is ‘een zoektocht naar de innerlijke bron van kennis’, schrijft Jeroen Hopster. Zowel in de oosterse als in de westerse filosofie wordt gemediteerd: met Boeddha leren we helder ervaren, met Descartes helder denken.

Yoga, mindfulness en meditatie zijn hot. Als sport voor de stedeling, ter onthaasting van de gestreste kantoorwerker of als lifestyle voor de kosmopoliet. En als vorm van ‘zelfspiritualiteit’: volgens een recent rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau beamen vier op de tien Nederlanders dat ‘de zin van het leven ligt in de ontdekking van je ware ik, je authentieke zelf’. Spirituele belangstelling uit zich niet meer in kerkbezoek op de zondagochtend, maar in een yogamat voor de haard en een Boeddhabeeldje op de vensterbank.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden