Home Verwondering: het doorbreken van de vanzelfsprekendheid

Verwondering: het doorbreken van de vanzelfsprekendheid

19 augustus 2016

Plato zei het al: verwondering is het begin van de filosofie. Filosofie Magazine vroeg waarover u zich verwondert. Paul van Tongeren, emeritus hoogleraar aan de Radboud Universiteit, duidt de uitkomsten van de enquête. Waarin vindt hij verwondering?

Van Tongeren onderscheid verwondering van bewondering. terwijl bewondering positief is en goed samengaat met vanzelfsprekendheden, draait verwondering vooral om het doorbreken daarvan. Maar hoe doe je dit?

‘Je gaat er zelf naar op zoek. In zoverre de verwondering je overvalt, overvalt die je van binnen, vanuit je eigen denken.’

Waar Van Tongeren verwondering in vindt, is het bestaan van betekenis.

‘Dat er in de werkelijkheid – de dingen die er nu eenmaal zijn – betekenis zit, zodat iets mooi of lelijk kan zijn, saai of spannend, verleidelijk of huiveringwekkend.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.