Home Vastbesloten, maar tot wat?

Vastbesloten, maar tot wat?

Door Erno Eskens en Mark Hemels op 07 juni 2001

03-1998 Filosofie magazine Lees het magazine

In 1927 publiceerde Heidegger zijn meesterwerk: Sein und Zeit. Het zeer ingewikkelde werk laat zich lezen als een autobiografie, zegt Rüdiger Safranski. ‘Vervreemding en angst voor de dood speelden Heidegger ook in zijn eigen leven parten.’

‘In 1927 kwam Heideggers boek Sein und Zeit op de markt. Het was vrijwel meteen duidelijk dat het filosofisch gezien geniaal was’, vertelt de Berlijnse filosoof en Heideggerbiograaf Rüdiger Safranski. ‘Hier was een hoogst origineel denker aan het woord. In een geheel eigen taal, met veel neologismen, kwam hier de vraag naar de zin en de betekenis van het zijn aan bod. Deze vraag naar de “betekenis van het zijn” moet je je niet te academisch voorstellen. Het gaat hier om de zin van het leven en de vraag waarom wij hier op aarde rondlopen – overbekende vragen die iedereen zich wel eens stelt.’ ‘In 1927 was de secularisering al volop in gang. Sommige mensen dreigden volkomen ontnuchterd te raken: er was geen God, er was alleen een betekenisloos leven hier op aarde. Dit probleem had Nietzsche in de negentiende eeuw al voorzien. Die meende dat we God maar moesten vergeten. God was dood en vanaf nu moest het aardse leven zelf als iets heiligs worden beschouwd. Dat idee neemt Heidegger over. Hij beschrijft het Diesseits, ons eindige, aardse leven, als een groot mysterie.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
Weekendlijstje: Geheimen
Weekendlijstje: Geheimen

Weekendlijstje: Geheimen

Deze week werd duidelijk dat premier Rutte jarenlang eigenhandig sms’jes van zijn oude Nokia verwijderde. De premier heeft naar eigen zeggen “nooit bewust” belangrijke zaken verborgen, maar de oppositie ziet een patroon van het achterhouden van informatie. Naar aanleiding van het sms-debat, dit weekend een lijstje over geheimen.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer