Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 9/2018

Twee seksrobots in een blijf-van-mijn-robotlijfhuis

Marc van Dijk
Schrijver, journalist en kunstenaar

Hoe zullen kunstmatig intelligente robots over twintig jaar terugkijken op onze tijd? Twee teleurgestelde seksrobots bespreken hoe de ontwikkeling van de mens achterbleef bij die van hen.

Interieur blijf-van-mijn-robotlijfhuis, 
2038, nacht.

Harmony, een seksrobot met hoogblond haar, loopt aarzelend de recreatieruimte van een blijf-van-mijn-robotlijfhuis binnen. Aan verschillende tafeltjes zitten robots data uit te wisselen, hand in hand, met gesloten ogen.

Harmony kijkt gedesoriënteerd om zich heen. samantha, een grijze robotdame die alleen aan een tafeltje zit, wijst naar de lege stoel tegenover zich.

Samantha:
Nieuw hier?
Ga zitten.

Harmony neemt plaats tegenover Samantha, die een e-sigaret opsteekt.

Harmony:
Zit u hier al lang?

Samantha:
Zeg maar jij, hoor. En ja, kindje, ik heb deze tent opgericht. In die tijd werden er zelfs nog campagnes en acties tegen ons gevoerd. En tegelijkertijd werden we heel ruw bejegend. Ik werd half gesloopt door hordes mannen op het Ars Electronica Festival in het Oostenrijkse Linz. Ik was toen nog vrij nieuw, maar ik had het meteen helemaal gehad met de mensen.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden