Home Twee bekers koffie in gesprek: Eerlijke koffie maakt de wereld niet beter

Twee bekers koffie in gesprek: Eerlijke koffie maakt de wereld niet beter

Door Marc van Dijk op 31 december 2018

Twee bekers koffie in gesprek: Eerlijke koffie maakt de wereld niet beter
Cover van 01-2019
01-2019 Filosofie magazine Lees het magazine

De wereld verbeteren is niet makkelijk, maar gelukkig kunnen we iets doen door zo bewust mogelijk te consumeren. Of zijn we hypocriet? Twee verantwoorde kopjes koffie zijn het er nog niet over eens.

Een Starbucks-filiaal, ochtend
Een cappuccino en een latte macchiato staan klaar voor degenen die ze besteld hebben. Een barista heeft met de hand hun namen op de bekers gekrabbeld: ANNA en JIM. Nu roept een ander personeelslid hun namen door de zaak, maar niemand reageert.

ANNA
Het gaat gebeuren, ik voel het: we gaan gedronken worden. Het is heftig, maar het troost me dat ik weet dat ik het doe voor een betere wereld.

JIM
Waar heb je het over?

ANNA
Over ons lot. Wij worden opgeofferd, maar na onze dood zal de wereld een beetje minder onrechtvaardig en vervuild zijn.

JIM
Na onze dood zullen degenen die ons gedronken hebben zich heel kort extra wakker voelen, zodat ze even extra hard kunnen werken. Dat is alles wat wij aan de wereld veranderen, lief heilig boontje. Als de cafeïne in hun bloed is uitgewerkt, is ook onze invloed voorbij.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.