Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 12/2018

Twee afgedankte hoofdkussens over spijt en schuld

Marc van Dijk
Schrijver, journalist en kunstenaar

Moet je zelf schuldig zijn om spijt te voelen? Kun je je schuldig voelen over iets waar je niks aan kunt doen? Twee afgedankte hoofdkussens van memory foam zijn het er nog niet over eens. 

Vuilnisbelt nabij Rotterdam, vroeg in de ochtend. 

RÖLLEKA en EMMA, twee stralend witte hoofdkussens van memory foam, liggen zwijgend boven op een stinkende berg vuilniszakken en grofvuil in de winterse ochtendzon. De vrachtwagens die de afvalberg aanvullen maken doordringende geluiden, net als de grijparmen die tonnen afval verplaatsen in de richting van een verbrandingsoven.

RÖLLEKA
Ik weet alles nog. De ruzies, de slapeloze nachten, de seks.

EMMA
Hou toch op.

RÖLLEKA
Hoe zwaar zijn vermoeide hoofd uiteindelijk bewegingsloos in me drukte na zo’n bad trip van een nacht. En hoe hij dan toch weer met nekpijn opstond.

EMMA
Laat het los. Zie je niet waar we zijn? Het is afgelopen. Einde oefening.

RÖLLEKA
Dat kan ik niet. Ik mis ze en ik heb spijt – spijt als traagschuim in mijn lijf.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden