Home Stine Jensen: Tiramisu
Niet-westerse filosofie

Stine Jensen: Tiramisu

Door Stine Jensen op 22 november 2017

Stine Jensen: Tiramisu
Cover van 12-2017
12-2017 Filosofie magazine Lees het magazine

Onlangs vertelde mijn yogaleraar Guru Gian over de spirituele 40/60-regel. Veertig procent is wat je zelf aan inspanningen kunt doen om je lot te beïnvloeden, 60 procent brengt het universum  (‘the universe provides’). Hij illustreerde de regel aan de hand van een eigen voorbeeld. Na een avond yogales had hij razende honger. Het was laat en hij wilde niet bezwijken voor de snelle snack. Dus koos een andere fietsroute dan zijn gebruikelijke. En zong hij een positieve mantra op de fiets. Na een dikke twintig minuten fietsen nog geen geluk, totdat opeens, als een fata morgana, een waar vegetarisch Indiaas eetpaleisje opdoemde. Hij was de enige gast, at een overheerlijke maaltijd en aarzelde of hij niet ook de heerlijke tiramisu uit de vitrine zou bestellen. Toen hij de rekening vroeg, bracht de Indiër hem als verrassing een stuk tiramisu. ‘Om te vieren dat we net open zijn!’

De opbeurende anekdote nestelde zich in mijn hoofd: ik nam me voor ook vaker een andere route te nemen, en mantra’s te zingen om mijn lot aangenaam te beïnvloeden. Of hield ik mezelf daarmee voor de gek? Is het waar wat yogi’s, stoïcijnen en sommige psychologen beweren, namelijk dat als jij je gedachten ten positieve verandert, die werkelijkheid ook positief zál veranderen? Of is het statistisch gewoon zo dat als je in Amsterdam langer dan twintig minuten fietst, de kans steeds groter wordt dat je een heerlijk Indiaas restaurantje tegenkomt?

In One Simple Idea. How Positive Thinking Shaped Modern Life (2016) vertelt Mitch Horowitz hoe hij van zijn dwangmatig opgewekte tante no matter what leerde positief te blijven denken. ‘Cotton-candy theology’ of ‘philosophy for dummies’, sputterde zijn intellectuele geweten tegen, want natuurlijk kun je de werkelijkheid niet met je gedachten beïnvloeden. En placebo’s dan? Horowitz dook de geschiedenis van de ‘mindforce-bewegingen’ in om te constateren dat positief denken inmiddels massageloof is met een kleine kern van waarheid waarmee ook presidenten de boer op gaan (‘Yes we can!’).

Zelf ben ik een beetje een mopperkont. Daarom doe ik ook zoveel yoga. Omdat ik op moeilijke momenten ook een Indiër met tiramisu als een geschenkje van het universum wil ontvangen. De 40/60-regel klinkt intelligent genoeg om niet je eigen aandeel uit te wissen – maar hoe zit het met de invloed van de mantra op de werkelijkheid? De komende tijd wil ik de spirituele hamvraag stellen: werkt positief denken écht? Kun je er de werkelijkheid mee beïnvloeden, omdat je aantrekt wat je wenst? Deel met mij uw opbeurende verhalen over de magie van het universum via #positiefdenken of post@stinejensen.nl

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.