Home Stine Jensen: Sullige mannen

Stine Jensen: Sullige mannen

Door Stine Jensen op 19 augustus 2015

Cover van 09-2015
09-2015 Filosofie magazine Lees het magazine

Nu mijn dochter vijf is, bezoek ik volop kinderfilms. Nederlandse kinderfilms zijn geweldig. Ze leggen de hang-ups van de samenleving op geestige wijze bloot. Mannelijkheid is een stevige hang-up. Een stuntelige stoet aan sullige mannen trekt door het Nederlandse kinderfilmlandschap aan ons voorbij. De alleenstaande vader Paul Boskamp uit De Boskampi’s is de übersul. Hij draagt een bruin pak, eet kleffe boterhammen uit een lunchtrommeltje en is te verlegen om een vrouw aan te spreken. Zijn zoon Rik zou willen dat zijn vader een maffioso was, Paoli Boskampi.

Dan zijn er ook nog de dikbuik-echtgenoten die de hele dag scheten laten omdat ze te veel bruine bonen hebben gegeten, in Jack bestelt een broertje. En Mees Kees mag dan de leukste meester van Nederland zijn, hij struikelt steeds over zijn eigen onhandigheid. En misschien is hij vooral zo leuk omdat de vrouwen zo schril bij hem afsteken en alleen maar bitches zijn.

Het mannelijke antiheldendom, ofwel het hoge losergehalte zegeviert nog altijd in Nederland, kun je wel concluderen. In het Hollandse maaiveld kraait de verliezer koning, merkte Pieter Steinz ooit al op in een stuk in de NRC over de Nederlandse verliezerscultuur. In de Nederlandse cultuur ligt de sympathie bij de losers. Zij zijn het die op handen worden gedragen – mits ze in schoonheid gestorven zijn, of ten minste stijlvol verloren hebben. Want een winnaar is goed, maar een verliezer is beter: die spreekt tot de verbeelding.

Als films de spiegel van een maatschappij zijn, en als regisseurs als psychiaters de maatschappij op de sofa leggen, dan moeten we ons overigens de meeste zorgen maken om de jongens uit Amerika. In De Minions spelen drie gele eencellige jongetjes – Kevin, Bob en Stuart – de hoofdrol. Ze zien eruit als een grote gele pil. Micha Klein, après la lettre. Deze Minions hebben geen doel en zijn op zoek naar een sterke leider. De leider tot wie ze zich aangetrokken voelen, is de grootste schurkin op aarde: Scarlett. De Minions worden niet door een besef van goed of kwaad voortgedreven, maar louter door opportunisme: kunnen zij zich vermaken of niet? Hilarisch is de scène waarin een Minion met het formaat van King Kong door Londen banjert. Hij is groter dan ooit, én hulpelozer en doellozer.

Zo erg is het niet gesteld met de jongens in de Nederlandse kinderfilms. Ze zijn gevoelig, slim, maar delen met de Minions het verlangen naar een sterke leider.

Laten we maar blij zijn dat er ook nog televisie is en alle hoop vestigen op Freek Vonk, de nieuwe superheld. Hij moet in zijn eentje het hele Nederlandse sullige mannendom uit het moeras trekken.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
Weekendlijstje: Geheimen
Weekendlijstje: Geheimen

Weekendlijstje: Geheimen

Deze week werd duidelijk dat premier Rutte jarenlang eigenhandig sms’jes van zijn oude Nokia verwijderde. De premier heeft naar eigen zeggen “nooit bewust” belangrijke zaken verborgen, maar de oppositie ziet een patroon van het achterhouden van informatie. Naar aanleiding van het sms-debat, dit weekend een lijstje over geheimen.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer