Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 2/2013

Solidariteit in tijden van crisis

Suzanne van den Eynden

Het draagvlak onder de verzorgingsstaat brokkelt af. Zijn de sociale banden tussen burgers sterk genoeg is om die taken over te nemen, of is er een ‘solidariteitsvacuum’? Een rondgang langs verschillende denkers.

Wanneer de directeur van een bedrijf van de ene op de andere dag zijn biezen pakt zonder dat een opvolger is aangesteld, is dat doorgaans een recept voor ellende. Wie hakt de knopen door? De medewerkers blijven in verwarring achter, een machtsvacuüm dreigt.

Hetzelfde risico ontstaat wanneer een overheid zich, al dan niet op verzoek van haar burgers, terugtrekt uit het publieke domein zonder dat de onderlinge verbanden tussen die burgers sterk genoeg zijn. Kunnen ze de taken wel op zich nemen die juist bewust bij de overheid zijn neergelegd? Het draagvlak onder burgerlijke solidariteit brokkelt af, maar een sociale solidariteit die sterk genoeg is om de zorgtaken van de overheid over te nemen, ontbreekt.

Het ‘solidariteitsvacuum’ dat hierdoor ontstaat, vraagt dat burgers zich ontwikkelen tot zelfredzame onderdanen. Voorbeelden zijn er al, zoals het Broodfonds, dat aangesloten zzp’ers voor een bepaalde periode verzekert van een uitkering bij arbeidsongeschiktheid. De realiteit van de zich terugtrekkende overheid in combinatie met een zwakke sociale solidariteit zal ons steeds vaker dwingen een beroep te doen op nieuwe samenwerkingsverbanden.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden