Home Solidariteit in tijden van crisis

Solidariteit in tijden van crisis

Door Suzanne van den Eynden op 28 januari 2013

Solidariteit in tijden van crisis
Cover van 02-2013
02-2013 Filosofie magazine Lees het magazine

Het draagvlak onder de verzorgingsstaat brokkelt af. Zijn de sociale banden tussen burgers sterk genoeg is om die taken over te nemen, of is er een ‘solidariteitsvacuum’? Een rondgang langs verschillende denkers.

Wanneer de directeur van een bedrijf van de ene op de andere dag zijn biezen pakt zonder dat een opvolger is aangesteld, is dat doorgaans een recept voor ellende. Wie hakt de knopen door? De medewerkers blijven in verwarring achter, een machtsvacuüm dreigt.

Hetzelfde risico ontstaat wanneer een overheid zich, al dan niet op verzoek van haar burgers, terugtrekt uit het publieke domein zonder dat de onderlinge verbanden tussen die burgers sterk genoeg zijn. Kunnen ze de taken wel op zich nemen die juist bewust bij de overheid zijn neergelegd? Het draagvlak onder burgerlijke solidariteit brokkelt af, maar een sociale solidariteit die sterk genoeg is om de zorgtaken van de overheid over te nemen, ontbreekt.

Het ‘solidariteitsvacuum’ dat hierdoor ontstaat, vraagt dat burgers zich ontwikkelen tot zelfredzame onderdanen. Voorbeelden zijn er al, zoals het Broodfonds, dat aangesloten zzp’ers voor een bepaalde periode verzekert van een uitkering bij arbeidsongeschiktheid. De realiteit van de zich terugtrekkende overheid in combinatie met een zwakke sociale solidariteit zal ons steeds vaker dwingen een beroep te doen op nieuwe samenwerkingsverbanden.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
Weekendlijstje: Geheimen
Weekendlijstje: Geheimen

Weekendlijstje: Geheimen

Deze week werd duidelijk dat premier Rutte jarenlang eigenhandig sms’jes van zijn oude Nokia verwijderde. De premier heeft naar eigen zeggen “nooit bewust” belangrijke zaken verborgen, maar de oppositie ziet een patroon van het achterhouden van informatie. Naar aanleiding van het sms-debat, dit weekend een lijstje over geheimen.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer