Home Socrates, Jezus, Boeddha

Socrates, Jezus, Boeddha

19 februari 2015

Kan Socrates, oervader van het kritische denken, wat gemeen hebben met het religieuze en spirituele denken van Jezus en Boeddha? Volgens Frédéric Lenoir hebben ze meer gemeen dan dat ze verschillen.

Deze drie groten formuleerden elk hun eigen verlossingsleer. Socrates wilde zijn leerlingen bevrijden van hun ontwetendheid, Jezus probeerde zijn volgelingen weg te leiden van de zonde, en Boeddha hield zijn gehoor voor dat zij al hun gehechtheden moesten opgeven.

Hun methoden om de bevrijding te bereiken zijn dan wel verschillend, maar hun visie op deze vrijheid is volgens Lenoir uniform:

Socrates, Jezus en Boeddha beschouwen vrijheid niet als doel op zich. Vrijheid moet iedereen in staat stellen rechtvaardig en goed te handelen. De ethiek, de levenshouding, de manier van leven met anderen en in de maatschappij vormen dus de kern van hun boodschap.

Meer weten? Bestel hier het boek ‘Jezus, Socrates, Boeddha’.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.