Home Simone De Beauvoir – ‘Men wordt niet als vrouw geboren, men wordt tot vrouw gemaakt’

Simone De Beauvoir – ‘Men wordt niet als vrouw geboren, men wordt tot vrouw gemaakt’

24 oktober 2017

‘Men wordt niet als vrouw geboren, men wordt tot vrouw gemaakt’, zo luidt de bekende uitspraak van Simone De Beauvoir. In de tijd van Aristoteles werd menselijkheid gelijkgesteld aan mannelijkheid en sindsdien is er weinig veranderd volgens De Beauvoir. De man is de standaard geworden en de vrouw de afwijking. De feministische strijd wordt dus niet gewonnen als we de vrouw meer op de man laten lijken, volgens De Beauvoir:

De Beauvoir vindt het bezwaarlijk dat vrouwen als de gelijken van mannen worden gezien voor zover ze op hen lijken. Zelfs degenen die voor vrouwengelijkheid hebben geschreven, zegt ze, hebben bepleit dat gelijkheid inhoudt dat vrouwen hetzelfde als mannen kunnen of kunnen zijn. Ze beweert dat dit een onjuist idee is, omdat man en vrouw in feite verschillend zijn. De Beauvoir was geschoold binnen de fenomenologie, de studie naar hoe dingen in onze ervaring verschijnen. Deze opvatting houdt in dat ieder van ons de wereld vanuit het kader van zijn eigen bewustzijn opbouwt; we stellen dingen en betekenissen vast vanuit de stroom van onze ervaring. Als een gevolg daarvan, stelt De Beauvoir, maakt het veel uit of we man of vrouw zijn wat betreft de verhouding tot ons eigen lichaam, tot anderen en tot de wereld. Ze vraagt ons om de biologische entiteit (de lichamelijke vorm waarin vrouwen geboren worden) te scheiden van vrouwelijkheid. Deze is namelijk een sociaal construct. Aangezien elk construct aan verandering en interpretatie onderhevig is, betekent dit dat er veel manieren zijn van het ‘vrouw-zijn’; er is ruimte voor een existentiële keuze. De Beauvoir zegt dat vrouwen zichzelf moeten bevrijden van het idee dat ze op mannen moeten lijken en van de passiviteit die de maatschappij ze oplegt. Een authentiek bestaan leiden houdt meer in dan de rol op je nemen die de maatschappij je toebedeelt; het is een risico, maar wel de enige weg naar vrijheid en gelijkheid.

Dit is een fragment uit het Grote Filosofieboek
 

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
chronische ziekte
chronische ziekte

Waarom het begrip ‘chronische ziekte’ niet vanzelfsprekend is

Het aantal mensen met een chronische ziekte in Nederland stijgt, stellen onderzoekers. Sanneke de Haan, bijzonder hoogleraar psychiatrie en filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, laat zien waarom het begrip ‘chronische ziekte’ niet zo vanzelfsprekend is als het lijkt.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer