Home Seks is irrationeel

Seks is irrationeel

20 augustus 2007

Dit artikel krijgt u van ons cadeau

Wilt u onbeperkt toegang tot de artikelen op Filosofie.nl? U bent al abonnee vanaf €4,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en u heeft direct toegang.

Uit twee recent verschenen bloemlezingen met verhandelingen van filosofen over seks blijkt dat seksuele verlangens maar afleiden van het ware denken. Volgens Immanuel Kant houdt het huwelijkse contract in dat partners wederzijds gebruik mogen maken van elkaars geslachtsorganen. Het is misschien in de zeventiende eeuw een hele vooruitgang – beide partners zijn immers gelijkwaardig – maar het huwelijk typeren als een contract waarin het eigendom van geslachtsorganen is geregeld, klinkt toch passieloos. ‘Waar is de liefde gebleven? De angst? De schaamte?’, vraagt Machteld Allan, onder wier redactie de bloemlezing Hoe te beminnen is verschenen, zich in het voorwoord van het boek af. Dat filosofen door de eeuwen heen tamelijk pessimistisch, om niet te zeggen wereldvreemd, tegen seks aankijken blijkt ook uit de nieuwste editie van The Philosophy of Sex van de aan Penn State verbonden filosoof Alan Soble. Vooral de Middeleeuwse scholastici waren argwanend ten opzichte van seks, vooral als die niet louter de procreatie dient. Maar nu waren die scholastici niet alleen filosofen, maar ook theologen. De wetenschappelijke revolutie heeft volgens Allan seks weliswaar bevrijd uit de kettingen van de zonde, maar van een daadwerkelijke bevrijding is geen sprake. Allan, desgevraagd: ‘Seks zou door de wetenschap zogenaamd bevrijd zijn van de religieuze overheersing uit voorgaande eeuwen, maar in feite zit het denken over seks opnieuw gevangen in een ander paradigma, dat van genen en hormonen. Seks betekent in de moderne wetenschap niets anders dan de wil van de toekomstige generatie om geboren te worden, dat zei Schopenhauer. Dit is een armoedige zienswijze.’

Ramon Guerrero

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
Weekendlijstje: Geheimen
Weekendlijstje: Geheimen

Weekendlijstje: Geheimen

Deze week werd duidelijk dat premier Rutte jarenlang eigenhandig sms’jes van zijn oude Nokia verwijderde. De premier heeft naar eigen zeggen “nooit bewust” belangrijke zaken verborgen, maar de oppositie ziet een patroon van het achterhouden van informatie. Naar aanleiding van het sms-debat, dit weekend een lijstje over geheimen.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer