Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 10/2019

René ten Bos: Oortjes weg!

René ten Bos
filosoof, hoogleraar

Ik kan niet tegen oortjes of koptelefoons. Steeds als ik ze instop of opzet, word ik onrustig. Ze isoleren me van de wereld. Ik ben dan alleen met mijn muziek. Dat betekent dat ze dan direct in mijn gehoorgang resoneert, alsof ze niet van buiten komt. Muziek, die niet ergens door een uitwendige ruimte tot mij komt, maar mij meteen vervult, is niet intiem, maar vreemd. Het is een geluid dat in mij gevangen wordt gehouden. Ieder geluid dat zo vastzit, wordt vanzelf unheimlich. Muziek moet niet van mij, maar van de wereld zijn. De gedachte dat ik alleen met

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden