Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

woensdag 6 april 2016

René ten Bos: ‘Leidinggeven draait niet om controle, maar om dingen in beweging zetten’

Ivana Ivkovic
filosoof

Organisaties zijn niet naar eigen wens te kneden en te veranderen; wie dat denkt, onderschat wat een bureaucratie eigenlijk is. Digitalisering heeft de manier van werken binnen die bureaucratieën wel veranderd, maar denk maar niet dat ze daarom zullen verdwijnen. – Enkele stellingen uit de koker van de Nijmeegse filosoof René ten Bos (1959). Hij is een realist. Hij vindt gesprekken over waarden banaal. En hij wijst op het belang van het handelen boven het halen van de meetbare en toetsbare doelen.

‘Bureaucratie gaat helemaal niet verdwijnen met digitalisering,’ vertelt de filosoof René ten Bos. ‘Bureaucratie is, hoe je het wendt of keert, een systeem van toezicht en controle. Sinds de begindagen van digitalisering is toezicht in allerlei vormen alleen maar geïntensiveerd. De manier waarop toezicht wordt gehouden, is wel veranderd. Het gewone toezicht van een voorman of een manager die in de gaten houdt hoe mensen iets doen, dat wil zeggen, de standaardisatie van werkprocessen, heeft plaatsgemaakt voor de standaardisatie van resultaten. Dit betekent dat managers nu steeds vaker allerlei resultaten proberen op te vragen. Ze vragen telkens: Wat heeft dit ons opgeleverd? En als resultaten achterblijven, dan krijgt de medewerker een probleemgesprek, of een probleemoplossend gesprek. Dit soort controle is steeds toegenomen.’

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden