Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 7/2019

Recensie: Alle neuzen dezelfde kant op

Frank Meester
filosoof, publicist, muzikant

Het was tijd voor een nieuwe culturele hegemonie en een revolutie, betoogde Antonio Gramsci. Ruim tachtig jaar na dato is dat idee weer actueel.

Als Antonio Gramsci niet door Mussolini in de gevangenis was gezet, zou hij waarschijnlijk nooit zijn uitgegroeid tot een van de belangrijkste politieke denkers van de twintigste eeuw. Hij was tot die tijd vooral bezig politiek te bedrijven en had daardoor weinig tijd om diepgravende filosofische analyses van de macht te schrijven. In de gevangenis had hij die tijd wel. Tussen 1929 en 1935 werkte hij zijn ideeën uit in  gevangenisschriftjes.

Kort voor zijn gevangenschap was hij nog actief als parlementariër voor de Italiaanse communistische partij en in die hoedanigheid voerde hij een beroemde discussie in het parlement met zijn rivaal Mussolini. Een groter contrast tussen twee mensen is moeilijk denkbaar. Mussolini, een kolossale verschijning met een luide stem tegenover Gramsci, niet groter dan een meter vijftig, met een gebochelde rug, veroorzaakt door tuberculose in zijn kindertijd, en een stem zo zacht dat hij nauwelijks geschikt was om in het openbaar te spreken. Toch werd er naar Gramsci geluisterd. Hij had zich van een arme, kansloze Sardijn opgewerkt tot een van de toonaangevende figuren in de internationale revolutionaire beweging. In het parlement verweet Gramsci Mussolini dat zijn fascistische revolutie geen wezenlijke verandering teweeg had gebracht. De poppetjes waren weliswaar gewisseld, maar verder was de macht van de bourgeoisie blijven bestaan.
 

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden