Home Rebekka de Wit: ‘Onafhankelijkheid is een illusie’

Rebekka de Wit: ‘Onafhankelijkheid is een illusie’

Door Alexandra van Ditmars op 26 maart 2019

Rebekka de Wit: ‘Onafhankelijkheid is een illusie’
Cover van 04-2019
04-2019 Filosofie magazine Lees het magazine

Rebekka de Wit (1985) is theatermaker en schrijver. In haar boek Afhankelijkheidsverklaring probeert ze ons met onze afhankelijkheid te verzoenen, in een tijd waarin onafhankelijkheid zo hoog in het vaandel staat.

Tekst loopt door onder afbeelding

Fotografie: Martin Dijkstra

Wat kan ik weten?

‘Als mensen iets proberen te begrijpen, verandert dat al snel in dénken dat ze iets begrijpen. Terwijl dat toch echt twee verschillende dingen zijn. Vervolgens maken de mensen die denken de waarheid in pacht te hebben mensen die er anders tegen aankijken soms uit voor naïef. Behalve dat ik denk dat er een verschil zit tussen naïviteit en onwetendheid, denk ik ook dat je goed moet uitkijken zodra je anderen naïef noemt. Dat is een greep naar de macht. Als je iemand naïef noemt, zeg je daarmee dat jij de wereld beter kent dan de ander. Dat jij misschien zelfs wel meer de wereld bént. Je houdt de ander daarmee buiten de wereld. Iemand naïef noemen is daarom gevaarlijker dan naïviteit zelf. Het is een vorm van onrecht. Ik vind het wonderlijk dat sommigen denken te kunnen bepalen wie de wereld wel begrijpt en wie niet, waarbij die persoon dus veronderstelt dat hij of zij daar overzicht over heeft.Ik had laatst zoiets bij de hand toen ik iemand vertelde wat een gedoe het was om van bank te wisselen en we het kregen over het fenomeen “goede bank”. Mijn gesprekspartner zei dat het naïef is om te denken dat geld op een goede manier verkregen kan worden. Nu heb ik geschiedenis gestudeerd en een vak gevolgd over hoe het mondiale geldsysteem tot stand is gekomen, maar het maakte al niet meer uit wat ik zei. Ik was al buitenspel gezet.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
Weekendlijstje: Geheimen
Weekendlijstje: Geheimen

Weekendlijstje: Geheimen

Deze week werd duidelijk dat premier Rutte jarenlang eigenhandig sms’jes van zijn oude Nokia verwijderde. De premier heeft naar eigen zeggen “nooit bewust” belangrijke zaken verborgen, maar de oppositie ziet een patroon van het achterhouden van informatie. Naar aanleiding van het sms-debat, dit weekend een lijstje over geheimen.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer