Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 4/2019

Rebekka de Wit: ‘Onafhankelijkheid is een illusie’

Alexandra van Ditmars
Interviewer & schrijver

Rebekka de Wit (1985) is theatermaker en schrijver. In haar boek Afhankelijkheidsverklaring probeert ze ons met onze afhankelijkheid te verzoenen, in een tijd waarin onafhankelijkheid zo hoog in het vaandel staat.

Tekst loopt door onder afbeelding

Fotografie: Martin Dijkstra

Wat kan ik weten?

‘Als mensen iets proberen te begrijpen, verandert dat al snel in dénken dat ze iets begrijpen. Terwijl dat toch echt twee verschillende dingen zijn. Vervolgens maken de mensen die denken de waarheid in pacht te hebben mensen die er anders tegen aankijken soms uit voor naïef. Behalve dat ik denk dat er een verschil zit tussen naïviteit en onwetendheid, denk ik ook dat je goed moet uitkijken zodra je anderen naïef noemt. Dat is een greep naar de macht. Als je iemand naïef noemt, zeg je daarmee dat jij de wereld beter kent dan de ander. Dat jij misschien zelfs wel meer de wereld bént. Je houdt de ander daarmee buiten de wereld. Iemand naïef noemen is daarom gevaarlijker dan naïviteit zelf. Het is een vorm van onrecht. Ik vind het wonderlijk dat sommigen denken te kunnen bepalen wie de wereld wel begrijpt en wie niet, waarbij die persoon dus veronderstelt dat hij of zij daar overzicht over heeft.Ik had laatst zoiets bij de hand toen ik iemand vertelde wat een gedoe het was om van bank te wisselen en we het kregen over het fenomeen “goede bank”. Mijn gesprekspartner zei dat het naïef is om te denken dat geld op een goede manier verkregen kan worden. Nu heb ik geschiedenis gestudeerd en een vak gevolgd over hoe het mondiale geldsysteem tot stand is gekomen, maar het maakte al niet meer uit wat ik zei. Ik was al buitenspel gezet.’

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden