Home Peter Singer & Paul Cliteur over de mogelijkheden van een Internationaal Gerechtshof voor Dierenrechten

Peter Singer & Paul Cliteur over de mogelijkheden van een Internationaal Gerechtshof voor Dierenrechten

27 november 2001

Dit artikel krijgt u van ons cadeau

Wilt u onbeperkt toegang tot de artikelen op Filosofie.nl? U bent al abonnee vanaf €4,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en u heeft direct toegang.

Filosofie Magazine en de stichting Varkens in Nood organiseren een bijeenkomst over de noodzaak van een Internationaal Gerechtshof voor Dierenrechten. Gasten zijn de Australische filosoof Peter Singer, auteur van het baanbrekende Animal Liberation (1975) en voorman van The Great Ape Project, en de Leidse filosoof Paul Cliteur. De leiding is in handen van Erno Eskens (Filosofie Magazine).



Op weg naar een internationaal dierenrecht
‘We hebben “misdrijven tegen de menselijkheid” geformuleerd en een tribunaal in Den Haag ingesteld. We accepteren niet meer wat daar is gedaan, al was het lang niet de eerste keer dat het allemaal gebeurde. Ik zou willen dat wij zeiden: wat wij dieren hebben aangedaan dat blijven we niet doen. Het deugt niet, we gaan ons handelen veranderen.’ Peter Singer in NRC (7 april 2001)
‘Mensenrechtenverklaringen richten zich tot nu toe – het woord geeft het al aan – op mensen. Het zou een grote stap voorwaarts zijn wanneer binnen de Verenigde Naties of de Raad van Europa ook zou worden gedacht over een ‘Verklaring van de Rechten van Lijdende Wezens.’Paul Cliteur in Darwin, dier en recht.

De dierenbeweging maakt een ontwikkeling door. Pleiten voor verbetering van het welzijn van dieren (Animal Welfare) alleen blijkt niet meer voldoende. De rechten van dieren (Animal Rights) moeten worden verankerd in beschaafde wetgeving. In recente publicaties hebben zowel Paul Cliteur als Peter Singer gepleit voor een Internationale Verklaring van de Rechten van het Dier en een bijpassend Internationaal Gerechtshof voor Dierenrechten. Het is de bedoeling om tijdens de bijeenkomst van gedachten te wisselen over de noodzakelijke stappen om tot zo’n Internationaal Gerechtshof te komen.

Datum: zaterdag 15 december 2001
Tijd: 14.00 uur- 16.00 uur
Locatie: Paradiso
Weteringschans 6-8
1017 SG AMSTERDAM
Toegang: 15 gulden
Reserveren: 020-6264521

Over Peter Singer
Peter Singer (1946) publiceerde in 1975 het boek Animal Liberation. Volgens Singer verdienen sommige dieren net als sommige mensen het predicaat ‘persoon’. Een persoon heeft rechten. Met dit standpunt inspireerde Singer dierenbevrijdingsbewegingen over de hele wereld. Hij is momenteel actief in The Great Ape Project, een initiatief om primaten meer rechten toe te kennen. Singer komt op voor dieren, omdat hij een ‘links’ verlangen naar gelijkheid koestert. Hij wil opkomen voor de lijdende, of dat nu een mens of een dier is. Dat doet hij vanuit zijn ‘links darwinisme’ en zijn ‘utilitarisme’. Zijn darwinisme resulteert in een weigering om een strikte grens tussen natuur en cultuur te trekken. Zijn utilitarisme blijkt uit het feit dat hij de waarde van handelingen wil afmeten aan de consequenties ervan. Het lijden van mens en dier is in zijn ogen dan ook een belangrijke indicator voor falend overheidsbeleid.
Begin december verschijnen twee nieuwe boeken van Singers hand: het essay Darwin voor links verschijnt bij uitgeverij Boom. Singers vuistdikke essaybundel Een ethisch leven verschijnt bij uitgeverij Het Spectrum.

Over Paul Cliteur
Paul Cliteur is hoogleraar rechtsfilosofie, verbonden aan de Technische Universiteit Delft en de Universiteit Leiden. Hij is tevens adviseur van de VVD en columnist bij het programma Buitenhof. Cliteur trad onlangs toe tot de Edmund Burke stichting en deelt derhalve de linkse traditie van Singer niet. Toch is ook hij voorstander van de juridische verankering van dierenrechten. In zijn nieuwe boek Darwin, dier en recht, dat binnenkort bij uitgeverij Boom verschijnt, stelt hij dat we ‘dieren afweerrechten kunnen geven die het hun vertegenwoordigers mogelijk maken te procederen tegen mensen die daarop inbreuk maken.’

Over de organisatie
De bijeenkomst is een initiatief van de stichting Varkens in Nood en Filosofie Magazine, m.m.v. Uitgeverij Boom en Uitgeverij Het Spectrum.