Home Ondergang Podcast #2: techniekfilosoof Hans Schnitzler

Ondergang Podcast #2: techniekfilosoof Hans Schnitzler

Door Marc van Dijk op 14 december 2017

Dit is aflevering #2 van de Ondergang Podcast: ‘Het tijdperk van de ingenieur’. Oswald Spengler kon de digitale revolutie natuurlijk niet voorzien. Toch sluit zijn analyse van mens en techniek opmerkelijk goed aan bij de virtualisering van de werkelijkheid die wij nu meemaken, vindt techniekfilosoof Hans Schnitzler.

Luister hier aflevering #2 van de Ondergang Podcast:

Hans Schnitzler, schrijver van Het digitale proletariaat en Kleine filosofie van de digitale onthouding (beide verschenen bij De Bezige Bij), probeert bewustzijn te creëren over de permanente, geraffineerde aanslag op onze aandacht, bedacht en
gerealiseerd vanuit Silicon Valley. ‘Het feit dat Silicon Valley zich helemaal in het uiterste westen van de Verenigde
Staten bevindt, heeft in Spengleriaans perspectief een bepaalde zeggingskracht’, zegt Schnitzler. ‘Misschien kun je wel stellen dat daar die Faustische bezieling in haar meest extreme vorm wordt doorgevoerd, of tot een soort voleinding wordt gebracht, nu de ingenieurs daar bezig zijn om de fysieke beperkingen van de mens helemaal op te heffen.’

Marc van Dijk maakt deze podcast in opdracht van uitgeverij Boom. De afleveringen zullen worden gedeeld via leesspengler.nl, soundcloud en filosofie.nl

interview, samenstelling en montage: Marc van Dijk

muziek: Beethoven – Egmont Overture, uitvoering Kevin MacLeod, onder een Creative Commons Attribution-licentie (creativecommons.org/licenses/by/4.0/)
Bron: incompetech.com/music/royalty-fre…isrc=USUAN1200069
Artiest: incompetech.com/

Luister hier aflevering #1 van de Ondergang Podcast.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
Weekendlijstje: Geheimen
Weekendlijstje: Geheimen

Weekendlijstje: Geheimen

Deze week werd duidelijk dat premier Rutte jarenlang eigenhandig sms’jes van zijn oude Nokia verwijderde. De premier heeft naar eigen zeggen “nooit bewust” belangrijke zaken verborgen, maar de oppositie ziet een patroon van het achterhouden van informatie. Naar aanleiding van het sms-debat, dit weekend een lijstje over geheimen.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer