Home Schuld Nietzsche: belofte maakt mens
Schuld

Nietzsche: belofte maakt mens

Door Svend Brinkmann op 22 augustus 2017

Nietzsche: belofte maakt mens
Cover van 09-2017
09-2017 Filosofie magazine Lees het magazine

Iets beloven lijkt makkelijk, maar volgens Nietzsche is dit een fundamenteel existentieel vermogen. Waarom is het belangrijk om niet lichtzinnig met beloftes om te gaan?

Nietzsche is een van de meest verketterde, maar ook minst begrepen filosofen. Hij had een nogal tegendraads karakter en leidde een leven dat in veel opzichten tragisch en veelbewogen was en in het teken stond van ziekte. De tragedie bereikte een dieptepunt toen hij in 1889 in Turijn geestelijk instortte, volgens de overlevering nadat hij getuige was geweest van de mishandeling van een paard. Dat is paradoxaal voor een denker die zich keerde tegen medelijden. In werkelijkheid was de inzinking waarschijnlijk eerder het gevolg van vergevorderde syfilis.

Nietzsche werd gezien als een nihilist, als een denker die alle betekenis en waarde afwijst, terwijl hij het nihilisme in feite zag als een bedreiging die moest worden overwonnen. Hij drukte zich vooral uit in de vorm van aforismen en staat bekend om zijn bondige en onbeschaamde analyses van oude filosofen, die hij dankzij zijn opleiding klassieke filologie door en door kende. Hij was gefascineerd door Griekse kunst en cultuur en Grieks drama, maar ook door natuurwetenschap en het darwinisme.
 

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.