Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 10/2021

Moreel dilemma: moet je moreel gezien veganist worden?

Jeroen Hopster
Journalist, essayist en docent

Dierconsumptie zorgt voor leed en klimaatverandering, en verhoogt het risico op pandemieën. Moeten we afzien van dierlijke producten?

beeld Bas van der Schot

Als omnivoor, zo stelt voedseljournalist Michael Pollan, ziet de mens zich dagelijks met een dilemma geconfronteerd: wat eten we vanavond? Een koala hoeft zich die vraag niet te stellen: die is geprogrammeerd om op eucalyptusbladeren te kauwen. Maar wij moeten kiezen. Met die keuze gaat ook een moreel dilemma gepaard: wat moeten we doen en laten om een aanvaardbare voetafdruk achter te laten in de voedselketen? Een positie met steeds meer maatschappelijke navolging is die van de veganist: we moeten ons geheel afzijdig houden van de consumptie van dierlijke producten. Veel voedsel wordt geproduceerd in een industriële keten, die met gruwelijk dierenleed gepaard gaat. Door je van dierlijke producten te onthouden maak je je daar niet mede-plichtig aan. Bovendien hebben dierlijke producten – met name vlees – een buitenproportionele milieu- en klimaatimpact. Zou je om al deze redenen veganist moeten worden?

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden