Home Moreel dilemma Moreel dilemma: mag je liegen over Sinterklaas?
Moreel dilemma

Moreel dilemma: mag je liegen over Sinterklaas?

Door Jeroen Hopster op 18 november 2024

Sinterklaas Sint Nicolaas liegen kinderen
beeld Bas van der Schot
FM12 Filosofie Magazine 12 2024 Arnon Grunberg rituelen
12-2024 Filosofie Magazine Lees het magazine
Valt het te verantwoorden om kinderen jarenlang voor de gek te houden rondom het sinterklaasfeest?

Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe. De goedheiligman heeft een scherp oog voor deugdzaam kindergedrag, maar voor ouders lijken in sinterklaastijd andere maatstaven te gelden. Wekenlang houden zij hun kinderen voor de gek en voeden een illusie waar menig kind jarenlang in blijft geloven. Ondanks deze grote misleiding blijft ouders de roe bespaard. Is dat eigenlijk terecht? Mag je liegen over het bestaan van Sinterklaas?

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.
Log in als abonnee Geen abonnee? Bekijk de abonnementen

Ja

Volgens historicus Yuval Noah Harari is de menselijke wereld een aaneenrijging van collectieve ficties. Het sinterklaasfeest is er daar slechts een van – en het is geen gevaarlijke fictie, maar juist een die veel plezier oplevert. Zie het sinterklaasfeest als een spel met verschillende rollen. De hoofdrol is voor kinderen: hun ­belevingswereld krijgt een extra vleugje magie dankzij de weldoener uit Myra. Voor ouders is een bijrol weggelegd: zij maken de traditie mogelijk, en een onschuldig leugentje om bestwil is daarvoor noodzakelijk. Natuurlijk, met de strengheid van filosoof ­Immanuel Kant zou je kunnen beweren dat liegen altijd verkeerd is, maar die strenge blik overspeelt de hand van de moraal. Sommige zaken moet je niet moraliseren, maar een aparte status gunnen: het in stand houden van een vreugdevolle collectieve fictie is van groter belang dan nooit te liegen.

Nee

De ongemakkelijke waarheid over de Sint is minder onschuldig dan ze op het eerste gezicht lijkt. Veel ouders worstelen met het belang en het geloof dat hun kinderen aan Sinterklaas hechten. Dat er een grootschalige samenzwering blijkt te bestaan om hen die fantasie op te spelden kan kinderen rauw op hun dak vallen. Menig kind bij wie het geloof in duigen valt ervaart niet alleen verdriet, maar ook een gevoel van onnozelheid, vernedering, bedonderd zijn. Er is sprake van een vertrouwensbreuk. Bovendien is een andere invulling van het sinterklaasfeest goed mogelijk: je kunt spelen met de grens tussen werkelijkheid en fictie, zonder fictie stellig als werkelijkheid te presenteren. Ook zonder leugen en samenzwering kun je de charme van de traditie behouden.