Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 4/2021

Moeten we uitgestorven soorten tot leven wekken?

Jeroen Hopster
Journalist, essayist en docent

Met hulp van olifanten wordt de wolharige mammoet opnieuw toegerust voor een leven op de toendra’s. Een wenselijk vooruitzicht?

Beeld Bas van der Schot

Hoe futuristisch het ook klinkt, meerdere teams van wetenschappers zijn er druk mee bezig: onderzoek naar de-extinctie. Oftewel: het weer tot leven wekken van uitgestorven diersoorten. Een van de initiatieven richt zich op de terugkeer van de trekduif. Jagende boeren dreven de soort tot uitsterven, maar hun DNA-materiaal bleef goed bewaard. Door het genoom van een verwante – nog levende –
duivensoort te modificeren zou de trekduif zowaar kunnen herrijzen. Een ander team zet zich in voor de terugkeer van de wolharige mammoet, een soort waarvan genetici eveneens denken dat ‘ontuitsterven’ (na kruising met een olifant) mogelijk is. De-extinctie is het Jurassic Park-stadium voorbij: wat eens pure fictie was, zou binnen afzienbare tijd werkelijkheid kunnen worden. Maar kan het ook ethisch door de beugel?

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden