Uw stem voor de gemeenteraad is steeds belangrijker, want juist op het niveau van de gemeente worden tegenwoordig de echt belangrijke beslissingen genomen, hielden de (landelijke) kopstukken van de grote partijen ons de afgelopen weken voor. En, bent u inderdaad gaan stemmen op 19 maart? Bij het ter perse gaan van deze uitgave was de opkomst nog niet bekend, maar het ziet er nu naar uit dat die, ondanks dit toenemende belang, bedroevend laag zal zijn.
Benjamin Barber deelt de gedachte dat de werkelijke politieke kwesties meer en meer in het stadsbestuur spelen, en niet op nationaal niveau. ‘Steden zijn klein genoeg voor solidariteit, maar samen groot genoeg om globale kwesties aan te kunnen’, zei hij tegen Filosofie Magazine-redacteur Florentijn van Rootselaar (zie p.58). Op onze website reageert burgemeester Eberhard van der Laan op deze stellingen. Hij noemt de ideeën van Barber ‘inspirerend’, maar hij waarschuwt ook voor al te gemakkelijke decentralisering: ‘Je zou kunnen denken dat onze overheid door Barber is geïnspireerd. Jammer genoeg geldt die inspiratie niet voor de hoeveelheid geld die ze mee decentraliseren.’
In internationaal perspectief is Amsterdam slechts een kleine stad, maar Nederland is één grote verstedelijkte delta, van vergelijkbare omvang als Mumbai en São Paulo. Dit bracht Denker des Vaderlands René Gude tot het voorstel om Nederland te zien als een modelboerderij voor problemen op wereldschaal. Als agenda voor de aankomende G8 van de Filosofie stelde Gude voor om Nederland aan te bieden als proeftuin om ideeën over onder meer samenleven, milieu, solidariteit en onderwijs uit te proberen en die, bij succes, wereldwijd uit te rollen. Op 18 april is het zover. Dan komen negen internationaal vermaarde denkers (G8+1) naar Amsterdam om hun ideeën te ontvouwen.
Benjamin Barber is één van hen. De G8 is inmiddels al lang uitverkocht, maar wij zullen op diverse manieren live en achteraf verslag doen van dit unieke evenement.
Dit artikel is exclusief voor abonnees