Home Mijn laatste

Mijn laatste

Door Daan Roovers op 19 augustus 2015

Cover van 09-2015
09-2015 Filosofie magazine Lees het magazine

Het was destijds een gewaagde keuze, om mijn coschappen te onderbreken voor een onbetaald baantje bij het net opgerichte Filosofie Magazine. Ik kende weinig filosofen die van hun werk konden leven. Maar ik wilde het een kans geven: filosofie verankeren in de cultuur en het maatschappelijk denken nieuw leven inblazen. And the rest is history… Die witte jas heb ik nooit meer aangehad.

Twintig jaar later heeft de filosofie stevig wortel geschoten. Er is niet alleen een goedlopend tijdschrift, er zijn vele grote en kleine filosofische bijeenkomsten, er is de Filosofie Nacht, de Maand van de Filosofie, een Denker des Vaderlands, radio- en televisieprogramma’s, publiekscolleges… Er is een hele nieuwe discipline ontstaan, en zelfs een nieuw woord: publieksfilosofie. Toonaangevende denkers uit het buitenland – onder wie Martha Nussbaum en Michael Sandel – kijken met grote ogen naar ons land. En de belangstelling neemt vooralsnog alleen maar toe. 

Voor mij betekent dit: een goed moment om afscheid te nemen van Filosofie Magazine. Want er is veel gebeurd, en tegelijkertijd ook nog heel veel te doen. Vanuit dezelfde missie en dezelfde gedrevenheid – hoe kunnen we filosofie beschikbaar maken voor niet-filosofen? – ga ik op zoek naar nieuwe wegen om het denken te bevorderen. Ik ga aan de universiteit nieuw talent opleiden. Ik blijf filosofische programma’s maken, ik ga trainingen geven in het bedrijfsleven, en een internationale denktank opzetten. Ik verlaat de uitgeverij, maar niet de filosofie.

Ik ben heel verheugd het stokje door te geven aan Leon Heuts, al jaren het journalistieke geweten van Filosofie Magazine. De afgelopen jaren heeft hij leidinggegeven aan ontwikkelingen rondom Filosofie.nl, ons online platform dat de komende jaren zeker nog belangrijker wordt.

In Epistulae Morales zegt Seneca: ‘De belangrijkste verworvenheid van de filosofie is dankbaarheid, en de juiste manier om die te uiten.’ Ik wil u, de lezers (ik heb het genoegen gehad velen van u te ontmoeten tijdens onze reizen en activiteiten), heel hartelijk danken voor uw betrokkenheid bij de filosofie. Wij zullen elkaar weer tegenkomen.

Volgen? U kunt mij blijven volgen via @daanroovers of via www.daanroovers.nl

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.