Home Mijn laatste

Mijn laatste

Door Daan Roovers op 19 augustus 2015

Cover van 09-2015
09-2015 Filosofie magazine Lees het magazine

Het was destijds een gewaagde keuze, om mijn coschappen te onderbreken voor een onbetaald baantje bij het net opgerichte Filosofie Magazine. Ik kende weinig filosofen die van hun werk konden leven. Maar ik wilde het een kans geven: filosofie verankeren in de cultuur en het maatschappelijk denken nieuw leven inblazen. And the rest is history… Die witte jas heb ik nooit meer aangehad.

Twintig jaar later heeft de filosofie stevig wortel geschoten. Er is niet alleen een goedlopend tijdschrift, er zijn vele grote en kleine filosofische bijeenkomsten, er is de Filosofie Nacht, de Maand van de Filosofie, een Denker des Vaderlands, radio- en televisieprogramma’s, publiekscolleges… Er is een hele nieuwe discipline ontstaan, en zelfs een nieuw woord: publieksfilosofie. Toonaangevende denkers uit het buitenland – onder wie Martha Nussbaum en Michael Sandel – kijken met grote ogen naar ons land. En de belangstelling neemt vooralsnog alleen maar toe. 

Voor mij betekent dit: een goed moment om afscheid te nemen van Filosofie Magazine. Want er is veel gebeurd, en tegelijkertijd ook nog heel veel te doen. Vanuit dezelfde missie en dezelfde gedrevenheid – hoe kunnen we filosofie beschikbaar maken voor niet-filosofen? – ga ik op zoek naar nieuwe wegen om het denken te bevorderen. Ik ga aan de universiteit nieuw talent opleiden. Ik blijf filosofische programma’s maken, ik ga trainingen geven in het bedrijfsleven, en een internationale denktank opzetten. Ik verlaat de uitgeverij, maar niet de filosofie.

Ik ben heel verheugd het stokje door te geven aan Leon Heuts, al jaren het journalistieke geweten van Filosofie Magazine. De afgelopen jaren heeft hij leidinggegeven aan ontwikkelingen rondom Filosofie.nl, ons online platform dat de komende jaren zeker nog belangrijker wordt.

In Epistulae Morales zegt Seneca: ‘De belangrijkste verworvenheid van de filosofie is dankbaarheid, en de juiste manier om die te uiten.’ Ik wil u, de lezers (ik heb het genoegen gehad velen van u te ontmoeten tijdens onze reizen en activiteiten), heel hartelijk danken voor uw betrokkenheid bij de filosofie. Wij zullen elkaar weer tegenkomen.

Volgen? U kunt mij blijven volgen via @daanroovers of via www.daanroovers.nl

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Weekendlijstje Spijt
Weekendlijstje Spijt

Weekendlijstje Spijt

Bij zijn bezoek aan Congo op 8 juni betuigde de Belgische koning Filip spijt voor de Belgische wandaden tijdens de koloniale overheersing. Hoewel officiële excuses ontbraken, werd deze spijtbetuiging geprezen als een stap in de goede richting. Maar kun je wel excuses maken voor iets wat je zelf niet gedaan hebt? Wat betekent spijt hebben eigenlijk en waar dient het voor? In dit weekendlijstje vindt u vijf artikelen over spijt.

Lees meer
Kunstmatige intelligentie
Kunstmatige intelligentie
Bewustzijn

Een zelfbewuste computer is onze favoriete nachtmerrie

Een softwareontwikkelaar van Google veroorzaakte een media-storm door te stellen dat zijn werkgever gebruikmaakt van een zelfbewuste chatbot. Maar is dat wel mogelijk? En wat betekent het dat we computers ontwikkelen die ons kunnen doen geloven dat ze bewust zijn?

Lees meer
Woede
Woede

Weekendlijstje: Woede

Een groep woedende boeren trok afgelopen week naar het huis van minister Van der Wal om hun onvrede te uiten over de nieuwe stikstofmaatregelen van het kabinet. Hoewel er in de maatschappij begrip lijkt te bestaan voor de boosheid bij boeren, klinkt er ook kritiek op de manier waarop zij deze boosheid uiten. Wat is woede, hoe gaan er mee om en kunnen we het positief inzetten? Daarover meer in dit weekendlijstje.  

Lees meer
Verbeelding
Verbeelding

Weekendlijstje verbeelding

Kinderen fantaseren de wonderlijkste verhalen bij elkaar. Als volwassenen raken we die kinderlijke fantasie vaak een beetje uit kwijt. Zonde, want we kunnen veel leren van onze eigen verbeelding. Dit weekend een lijstje over fantasie en verbeelding.

Lees meer