Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 5/2009

Luuk van Middelaar: ‘Elk mens is een politicus’

Anton de Wit

‘Naar welke school stuur ik mijn kind? Zal ik dit huis kopen?’ Iedereen kampt met dit soort ‘politieke vragen’, zoals filosoof Luuk van Middelaar ze noemt. ‘Politiek gaat over greep krijgen op de tijd, en dan met name op de toekomst en op het onverwachte.’ Een gesprek over de mens, over politiek en over Europa.

Luuk van Middelaar heeft enigszins afstand genomen van Brussel. Letterlijk, allereerst. Hij woont niet meer midden in Brussel, maar aan de rand ervan, in een appartement dat een adembenemend uitzicht biedt op de bruisende Belgische (en officieuze Europese) hoofdstad. Maar de filosoof en historicus Van Middelaar (1973) heeft ook wat afstand genomen van het politieke bedrijf dat met de naam van deze stad vereenzelvigd wordt. Een tijdlang was hij adviseur en tekstschrijver van eurocommissaris en liberaal icoon Frits Bolkestein. Later zou hij eenzelfde functie verrichten in Den Haag, voor (destijds) VVD-fractievoorzitter Jozias van Aartsen. Inmiddels ligt de hectiek van de Haagse en Brusselse politiek alweer bijna drie jaar achter hem. Die tijd en de afstand heeft hij nodig gehad om zijn nieuwe boek te schrijven, opvolger van zijn gelauwerde politiek-filosofische studie Politicide uit 1999. De passage naar Europa heet dit boek, dat een imposante schets biedt van – hoe kan het ook anders? – de ontwikkeling van de naoorlogse Europese politiek. Het resultaat is een met vaart en oog voor detail geschreven pageturner van dik vijfhonderd pagina’s, die door de vele spannende historische anekdotes leest als een politiek-filosofische whodunit.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden