Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 5/2016

Loslaten als levenskunst

Jeroen Hopster
Journalist, essayist en docent

Boeddhistische paradox: probeer de dingen niet naar je hand te zetten, maak geen levensplan, doe niet aan carrièreplanning maar durf het allemaal los te laten. Jeroen Hopster legt uit waarom.
 
Volgens Joep Dohmen, ’s lands voornaamste pleitbezorger van levenskunst, kunnen wij het leven benaderen als reis. We oriënteren ons op een bestemming en proberen om koers te houden – een onderneming waarmee we ‘zin’ in het leven vinden. Dohmen spreekt ook wel van ons ‘levensverhaal’: ons leven is een ‘biografie die op vervulling wacht’. Onze levens zijn, als we voortspinnen op deze metaforen, als reisverhalen, met als missie om een zinvolle, goed geredigeerde en bijkans enerverende plot te vervaardigen.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden