Home Liefhebben

Liefhebben

Door Daan Roovers op 30 juni 2015

07-2015 Filosofie magazine Lees het magazine
‘We will enable you to be in love, without falling…’
In de overvolle Amsterdamse Westerkerk citeert Slavoj Žižek deze slogan van een Amerikaans datingbureau om een kenmerkende paradox mee aan te duiden. Die is niet goed te vertalen, maar laat ik het zo proberen: je wilt verliefd zíjn, zonder het te wórden. Je wilt het resultaat, maar niet de sprong die er noodzakelijkerwijs aan voorafgaat. Dat wordt dus niks – aldus Žižek.
Ook volgens Ad Verbrugge werkt deze drang om jezelf bij voorbaat te beschermen tegen zelfverlies ondermijnend in de liefde. ‘Die nadruk op autonomie kan ons in de weg staan, ook bij seksualiteit. Ik denk dat onze hedendaagse worsteling met liefde en seksualiteit mede daarmee samenhangt’, zegt hij verderop in dit nummer van Filosofie Magazine, in een gesprek met Simone van Saarloos.
Misschien worstelen wij meer met seksualiteit dan onze voorouders – we hebben meer vrijheid, en dat geeft vrijwel altijd meer lastige kwesties. Maar onze filosofische voorgangers lieten zich zeker niet onbetuigd. We beginnen onze encyclopedie van de seksualiteit met Socrates – ‘erotiek is het enige waar ik verstand van heb’ – en komen uit bij de recente ‘Seks voor gevorderdenbijlage’ van NRC Handelsblad – een onzinnig staaltje openhartigheid, aldus Stine Jensen.
Ja, we hebben ons bevrijd van taboes en verboden, maar wat heeft al die vrijheid ons precies opgeleverd? Hebben we meer, beter, gelukkiger lief? Of levert deze vrijheid weer nieuwe dwingende normen en geboden op? Zoals Žižek met een andere paradox fijntjes laat zien: ‘Yes we live in a tolerant society, but try to smoke in a public space…’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Weekendlijstje Spijt
Weekendlijstje Spijt

Weekendlijstje Spijt

Bij zijn bezoek aan Congo op 8 juni betuigde de Belgische koning Filip spijt voor de Belgische wandaden tijdens de koloniale overheersing. Hoewel officiële excuses ontbraken, werd deze spijtbetuiging geprezen als een stap in de goede richting. Maar kun je wel excuses maken voor iets wat je zelf niet gedaan hebt? Wat betekent spijt hebben eigenlijk en waar dient het voor? In dit weekendlijstje vindt u vijf artikelen over spijt.

Lees meer
Kunstmatige intelligentie
Kunstmatige intelligentie
Bewustzijn

Een zelfbewuste computer is onze favoriete nachtmerrie

Een softwareontwikkelaar van Google veroorzaakte een media-storm door te stellen dat zijn werkgever gebruikmaakt van een zelfbewuste chatbot. Maar is dat wel mogelijk? En wat betekent het dat we computers ontwikkelen die ons kunnen doen geloven dat ze bewust zijn?

Lees meer
Woede
Woede

Weekendlijstje: Woede

Een groep woedende boeren trok afgelopen week naar het huis van minister Van der Wal om hun onvrede te uiten over de nieuwe stikstofmaatregelen van het kabinet. Hoewel er in de maatschappij begrip lijkt te bestaan voor de boosheid bij boeren, klinkt er ook kritiek op de manier waarop zij deze boosheid uiten. Wat is woede, hoe gaan er mee om en kunnen we het positief inzetten? Daarover meer in dit weekendlijstje.  

Lees meer
Verbeelding
Verbeelding

Weekendlijstje verbeelding

Kinderen fantaseren de wonderlijkste verhalen bij elkaar. Als volwassenen raken we die kinderlijke fantasie vaak een beetje uit kwijt. Zonde, want we kunnen veel leren van onze eigen verbeelding. Dit weekend een lijstje over fantasie en verbeelding.

Lees meer