Home Liefhebben

Liefhebben

Door Daan Roovers op 30 juni 2015

Cover van 07/08-2015
07/08-2015 Filosofie magazine Lees het magazine
‘We will enable you to be in love, without falling…’
In de overvolle Amsterdamse Westerkerk citeert Slavoj Žižek deze slogan van een Amerikaans datingbureau om een kenmerkende paradox mee aan te duiden. Die is niet goed te vertalen, maar laat ik het zo proberen: je wilt verliefd zíjn, zonder het te wórden. Je wilt het resultaat, maar niet de sprong die er noodzakelijkerwijs aan voorafgaat. Dat wordt dus niks – aldus Žižek.
Ook volgens Ad Verbrugge werkt deze drang om jezelf bij voorbaat te beschermen tegen zelfverlies ondermijnend in de liefde. ‘Die nadruk op autonomie kan ons in de weg staan, ook bij seksualiteit. Ik denk dat onze hedendaagse worsteling met liefde en seksualiteit mede daarmee samenhangt’, zegt hij verderop in dit nummer van Filosofie Magazine, in een gesprek met Simone van Saarloos.
Misschien worstelen wij meer met seksualiteit dan onze voorouders – we hebben meer vrijheid, en dat geeft vrijwel altijd meer lastige kwesties. Maar onze filosofische voorgangers lieten zich zeker niet onbetuigd. We beginnen onze encyclopedie van de seksualiteit met Socrates – ‘erotiek is het enige waar ik verstand van heb’ – en komen uit bij de recente ‘Seks voor gevorderdenbijlage’ van NRC Handelsblad – een onzinnig staaltje openhartigheid, aldus Stine Jensen.
Ja, we hebben ons bevrijd van taboes en verboden, maar wat heeft al die vrijheid ons precies opgeleverd? Hebben we meer, beter, gelukkiger lief? Of levert deze vrijheid weer nieuwe dwingende normen en geboden op? Zoals Žižek met een andere paradox fijntjes laat zien: ‘Yes we live in a tolerant society, but try to smoke in a public space…’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.