Home ‘Liefde is…’

‘Liefde is…’

Door de redactie op 13 augustus 2000

07-2000 Filosofie magazine Lees het magazine

Van de oude Griekse filosofie tot en met de hedendaagse wetenschappen heeft men geprobeerd een antwoord te geven op de vraag wat liefde is. ‘De liefde’, schreef Schopenhauer (1788-1860), ‘geeft de geliefde een nieuwe dimensie aan zijn persoonlijkheid: door voor de ander te zijn wat hij anders alleen voor zichzelf is’. Ben je onder de 20 jaar en enigszins thuis in de filosofie? Meng je dan in een eeuwenoude discussie en houdt een vurig filosofisch pleidooi voor of tegen één of meer van de volgende stellingen:

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Liefde is…
1 – een rationele keuze,
2 – een chemisch-hormonaal proces,
3 – het aantreffen van de evolutionair meest geschikte eigenschappen in een ander,
4 – cultureel bepaald, want een eskimo beleeft de liefde heel anders dan de mediterraan,
5 – de meest geslaagde poging om met een ander samen te leven,
6 – een ziekte,
7 – een noodzakelijke idealisering van de ander,
8 – de verzamelterm voor een gebied waar zowel erotiek, romantiek, vriendschap en respect toe behoren,
9 – de ultieme bevestiging van je bestaan,
10 – een mooie term voor een lage drift.
Haal alles uit de kast wat je maar nodig hebt. Het maakt niet uit hoe je het aanpakt – wetenschapsfilosofisch, kentheoretisch, metafysisch, ethisch, antropologisch of taalfilosofisch et cetera. Je essay mag niet langer zijn dan 1500 woorden en moet voor 20 oktober binnen zijn.
De winnaars ontvangen hun prijzen op 24 november in het Amsterdamse filosofie-scholierencafé Felix & Sofie (Felix Meritis, Keizersgracht 324, aanvang 19.45 uur), waar die avond ook een aantal scholen de schoolstrijd uitvecht aan de hand van stellingen. Hoofdprijs: een jaarabonnement op Filosofie Magazine en Russells Geschiedenis van de westerse filosofie. Het winnende essay wordt bovendien gepubliceerd in Filosofie Magazine. De tweede en de derde prijs bestaat uit een jaarabonnement en een Dostojevski-heeft-geld-nodigkalender.

Inzendingen voor 20 oktober 2000 naar: Filosofie Magazine, Postbus 1528, 1000 BM Amsterdam.
Ovidius (43 v.C. – 18 n.C.):
‘Liefde is een bron van zorg en angst’

Erasmus (1466-1536):
‘Liefde en hoest kan men niet verbergen’

Baudelaire (1821-1867):
‘Wat is liefde? De behoefte aan zichzelf te ontsnappen.’