Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 3/2018

Levenswijsheid is eenvoudig

Marco Kamphuis
schrijver

Er is niets moderns aan een burn-out. Die bestond in de Oudheid ook al. 

Ik heb wel eens gedroomd (en ik ben vast de enige niet) dat ik een dik boek in handen kreeg dat niets minder dan een gebruiksaanwijzing hoe te leven was; overzichtelijk gerangschikt werd de juiste houding, met de grootste kans op geluk, in elke denkbare levenssituatie beschreven. Een soort etiquetteboek om op te zoeken niet hoe het hoort, maar hoe je het doorstaat. Bij elk onderwerp zijn handleidingen geschreven, als ik bijvoorbeeld wil leren goochelen staan mij bibliotheken vol instructieboeken ter beschikking, en de trucs voor een gelukkig leven zou ik op eigen kracht moeten verzinnen?

Als ik Albert Kitzler (filosoof, advocaat en filmproducent - een handige combinatie, zeker tegenwoordig) moet geloven, bestaat mijn gedroomde boek echt, het heet Denken geneest, en hij is er toevallig de auteur van. Bescheiden verduidelijkt Kitzler dat hij zijn recepten voor levensgeluk niet zelf heeft bedacht, maar heeft overgenomen van de Oosterse en Westerse filosofen van de oudheid. De middelen om tot levensgeluk te komen (of lijden weg te nemen, wat voor klassieke filosofen op hetzelfde neerkomt) ‘zijn destijds al zo grondig, helder en uitgebreid onderzocht, dat er in latere perioden van de filosofiegeschiedenis niet veel meer aan kon worden toegevoegd’.

Er zijn de afgelopen vijftien jaar heel wat boeken verschenen over levenswijsheid, vaak levenskunst genoemd. Ik heb er de nodige van gelezen en in vergelijking met het boek van mijn dromen waren ze teleurstellend echt. Te vaag. Te uitgesponnen. Te theoretisch, alsof de schrijvers zich er stiekem voor geneerden over zoiets begrijpelijks als levenswijsheid te schrijven in plaats van een fatsoenlijke leerstoel in hegeliaanse filosofie te bekleden. Levenswijsheid ís eenvoudig. Dat je eerst tot tien moet tellen wanneer je boos bent - dat leerden we al op de kleuterleeftijd van onze opvoeders (die het weer van Aristoteles hadden). Ik was aangenaam verrast door Denken geneest. Albert Kitzler maakt de dingen niet nodeloos ingewikkeld. Aan simplificatie maakt hij zich evenmin schuldig, dus het is zinloos zijn boek te lezen terwijl je een serie op Netflix bekijkt en een tweedeklasser Duitse voorzetsels overhoort. Op bladzijde 45 kun je trouwens lezen dat Herodotus al overtuigend met multitasking heeft afgerekend.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden