Home Levenswijsheid is eenvoudig

Levenswijsheid is eenvoudig

Door Marco Kamphuis op 27 februari 2018

Cover van 03-2018
03-2018 Filosofie magazine Lees het magazine

Er is niets moderns aan een burn-out. Die bestond in de Oudheid ook al. 

Ik heb wel eens gedroomd (en ik ben vast de enige niet) dat ik een dik boek in handen kreeg dat niets minder dan een gebruiksaanwijzing hoe te leven was; overzichtelijk gerangschikt werd de juiste houding, met de grootste kans op geluk, in elke denkbare levenssituatie beschreven. Een soort etiquetteboek om op te zoeken niet hoe het hoort, maar hoe je het doorstaat. Bij elk onderwerp zijn handleidingen geschreven, als ik bijvoorbeeld wil leren goochelen staan mij bibliotheken vol instructieboeken ter beschikking, en de trucs voor een gelukkig leven zou ik op eigen kracht moeten verzinnen?

Als ik Albert Kitzler (filosoof, advocaat en filmproducent – een handige combinatie, zeker tegenwoordig) moet geloven, bestaat mijn gedroomde boek echt, het heet Denken geneest, en hij is er toevallig de auteur van. Bescheiden verduidelijkt Kitzler dat hij zijn recepten voor levensgeluk niet zelf heeft bedacht, maar heeft overgenomen van de Oosterse en Westerse filosofen van de oudheid. De middelen om tot levensgeluk te komen (of lijden weg te nemen, wat voor klassieke filosofen op hetzelfde neerkomt) ‘zijn destijds al zo grondig, helder en uitgebreid onderzocht, dat er in latere perioden van de filosofiegeschiedenis niet veel meer aan kon worden toegevoegd’.

Er zijn de afgelopen vijftien jaar heel wat boeken verschenen over levenswijsheid, vaak levenskunst genoemd. Ik heb er de nodige van gelezen en in vergelijking met het boek van mijn dromen waren ze teleurstellend echt. Te vaag. Te uitgesponnen. Te theoretisch, alsof de schrijvers zich er stiekem voor geneerden over zoiets begrijpelijks als levenswijsheid te schrijven in plaats van een fatsoenlijke leerstoel in hegeliaanse filosofie te bekleden. Levenswijsheid ís eenvoudig. Dat je eerst tot tien moet tellen wanneer je boos bent – dat leerden we al op de kleuterleeftijd van onze opvoeders (die het weer van Aristoteles hadden). Ik was aangenaam verrast door Denken geneest. Albert Kitzler maakt de dingen niet nodeloos ingewikkeld. Aan simplificatie maakt hij zich evenmin schuldig, dus het is zinloos zijn boek te lezen terwijl je een serie op Netflix bekijkt en een tweedeklasser Duitse voorzetsels overhoort. Op bladzijde 45 kun je trouwens lezen dat Herodotus al overtuigend met multitasking heeft afgerekend.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
Weekendlijstje: Geheimen
Weekendlijstje: Geheimen

Weekendlijstje: Geheimen

Deze week werd duidelijk dat premier Rutte jarenlang eigenhandig sms’jes van zijn oude Nokia verwijderde. De premier heeft naar eigen zeggen “nooit bewust” belangrijke zaken verborgen, maar de oppositie ziet een patroon van het achterhouden van informatie. Naar aanleiding van het sms-debat, dit weekend een lijstje over geheimen.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer