Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 6/2018

Kom je eigen afval eens onder ogen

Frank Meester
filosoof, publicist, muzikant

De jonge filosofen Lisa Doeland, Elize de Mul en Naomi Jacobs verdiepen zich in hun eigen afval en schrikken zich rot. Een gesprek over consument­isme en ecorexia. En een oproep tot actie.

Ik kom er steeds meer achter dat ik mezelf identificeer met mijn afval’, zegt filosoof Lisa Doeland. Samen met haar vakgenoten Elize de Mul en Naomi Jacobs schreef ze het boek Onszelf voorbij. Kijken naar wat we liever niet zien. ‘Voordat deze foto genomen werd, waarvoor we zouden poseren met ons eigen afval van een week, heb ik erg zitten dubben over een fles Mister Muscle-schoonmaakmiddel. Wil ik met dat agressieve spul in die knaloranje fles geïdentificeerd worden? Ik heb die fles zelf niet gekocht. Ik weet niet hoe hij in mijn huis is gekomen, maar hij zat wel bij mijn vuilnis.’

‘Je afval is iets heel persoonlijks’, vult Naomi Jacobs aan. ‘Dat laat je niet zomaar aan iedereen zien. Het gaat om dingen die je dagelijks – vaak heel intiem – gebruikt.’

Tekst loopt door onder afbeelding

Fotografie: Bram Budel

Dat merkte Doeland ook: ‘Ik deed vanochtend bijna een maandverband in mijn prullenbak. Toen dacht ik: o nee, daar wil ik niet mee op de foto. Afval kan ongelooflijk confronterend zijn. Door je eigen afval goed te bekijken leer je dingen over jezelf die je misschien liever niet wilt weten. Bij de glasbak besef je opeens hoeveel je werkelijk gedronken hebt. De grote vraag is dus: durf ik mijn afval onder ogen te komen?’

Elize de Mul durft dat steeds beter. ‘Ik woon in Arnhem en daar hebben we drie afvalbakken. Een voor organisch afval als groente- en fruitresten, een voor papier en karton, en nog een voor restafval. Ik ben vegetariër en de bak met groente- en fruitafval zit altijd heel vol. Die andere veel minder.’

Jacobs: ‘Zo bezien wordt je afval bijna een prestigeobject. Je kunt ermee laten zien hoe verantwoord je bezig bent. Het lijkt wel een beetje op de spullen die je bij de supermarkt op de band legt. Soms denk je daarbij: ja, hier kan ik mee leven.’

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden