Het menselijk gewoon

Klimmen

Hoe gewoon is het menselijk gewoon? Coen Simon en Bianca Sistermans kijken eens goed in woord en beeld. Dit keer: klimmen.

Door Coen Simon op 17 november 2023

klimmen het menselijk gewoon boulderen klimhal boulderhal beeld Bianca Sistermans

Hoe gewoon is het menselijk gewoon? Coen Simon en Bianca Sistermans kijken eens goed in woord en beeld. Dit keer: klimmen.

FM12 FM 12 Filosofie Magazine cover
12-2023 Filosofie magazine Lees het magazine

Dit artikel krijgt u van ons cadeau

Wilt u onbeperkt toegang tot de artikelen op Filosofie.nl? U bent al abonnee vanaf €4,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en u heeft direct toegang.

Volgens de Poolse filosoof Leszek Kolakowski (1927-2009) zouden we kunnen zeggen dat onze ‘hele beschaving het resultaat van luiheid’ is. Vrijwel alle uitvindingen zijn gedaan om ons het leven makkelijker te maken. Cultuurpessimisten zijn altijd bang dat we uiteindelijk tot de ultieme uitvinding komen, waardoor we niets meer hoeven doen, en luiheid ten slotte de beschaving weer ten gronde richt. Maar wie maar even om zich heen kijkt, ziet dat de mens een onuitroeibare neiging heeft zich te vermoeien. De klimmuur moet beklommen worden, en eerst geproduceerd. Met de knoppen aan de wand maken we het ons makkelijker om deze moeite te kunnen doen. Die kant van Sisyfus zien we doorgaans over het hoofd. Hij is niet alleen in zijn element als hij achter de steen aan op zijn gemak de berg afkuiert. Ook het klimmen is zijn geluk.