Home Taal ‘Je moet wel goed voor jezelf zorgen hè!’
Taal

‘Je moet wel goed voor jezelf zorgen hè!’

Praktisch filosoof Elke Wiss stelt elke maand vragen bij stellige uitspraken die ze tegenkomt.

Door Elke Wiss op 22 december 2023

Elke Wiss genieten

Praktisch filosoof Elke Wiss stelt elke maand vragen bij stellige uitspraken die ze tegenkomt.

Filosofie Magazine FM 1 2024 vreemd normaal
01-2024 Filosofie magazine Lees het magazine

Dit artikel krijgt u van ons cadeau

Wilt u onbeperkt toegang tot de artikelen op Filosofie.nl? U bent al abonnee vanaf €4,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en u heeft direct toegang.

Een goede vriendin van me bracht een boek uit. Zoals dat gaat bij het schrijven, corrigeren en publiceren van een boek slurpt dat – net als elk ander groot project trouwens – energie. Vroeg op, laat naar bed, constant in beweging voor de laatste checks, een overleg hier, een vergadering daar, even een interview voor een blad, tussendoor een bammetje naar binnen schuiven en door de drukte vergeten welke dag het is. En o ja, ook nog iets met het huishouden, sporten, oma bellen en kinderen die naar school moeten.

In al die hectiek drukken goedbedoelende, welwillende vrienden je nog weleens op het hart om toch vooral ‘goed voor jezelf te zorgen’. ‘Terwijl,’ aldus mijn vriendin, ‘dat vooral voelt als een extra taakje op mijn toch al oneindige to-do-lijst.’

Wie proberen we daarmee een goed gevoel te geven?

Na haar opmerking dacht ik even na; zeg ik dit zelf weleens tegen vriendinnen? Ja, ik denk het wel. Vol liefde en goede bedoelingen. Ik vóel me dan ook de zorgzame, lieve vriendin/zus/collega. Maar maak ik mezelf er niet een beetje makkelijk vanaf op deze manier?

Tegen mij wordt het tegenwoordig – als jonge moeder – ook regelmatig gezegd. Ongetwijfeld met evenveel goede bedoelingen. Maar ik zou eerlijk gezegd niet weten hoe ik naast alle luiers, knuffels, huilpartijen, voedingen, huishouden en werk, ook nog een beetje ‘voor mezelf zou moeten zorgen’. Als ik mijn tanden gepoetst krijg is dat soms al een prestatie.

Even tussendoor… Meer columns lezen van Elke Wiss? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke woensdag het laatste filosofie nieuws, de beste artikelen van de week en af en toe een aanbieding.
Ontvang wekelijks het laatste filosofienieuws, de beste artikelen en af en toe een aanbieding.

Waarom zeggen we dit tegen mensen wier hoofd al vol zit, wier agenda overloopt, oftewel: tegen degenen voor wie ‘voor jezelf zorgen’ het laatste is op de prioriteitenlijst? Moeten we in zo’n geval in plaats van iets te zeggen niet gewoon iets doen?

Als je vindt dat iemand vooral goed voor zichzelf moet zorgen, kook dan een maaltijd, bied aan het huis te stofzuigen, eens op te passen of haal een lapje door de badkamer. Kortom: zorg zelf even voor die ander.

Wie proberen we eigenlijk een goed gevoel te geven als we zeggen ‘wel goed voor jezelf zorgen hè?’