Home ‘Ik weet dat ik niets weet’

‘Ik weet dat ik niets weet’

Door Wilhelm Schmid op 19 maart 2013

02-2004 Filosofie magazine Lees het magazine
Geen autoriteit, geen dominee of politieke partij zal ons nog vertellen hoe we moeten leven; de moderne mens moet zichzelf zien te redden. De Berlijnse denker Wilhelm Schmid bespreekt deze condition humaine. Aflevering 5: Domweg gelukkig.  
Twijfelt u ook wel eens aan uw intelligentiequotiënt? Ik doe dat dagelijks, daartoe aangemoedigd door de antieke filosofen, met name Socrates: ‘Ik weet dat ik niets weet.’ Dat is ook het enige wat ik weet. Maar het is tevens het beste pad naar wijsheid, of liever, wat bescheidener geformuleerd, naar verstandig zijn. Getuigt het niet van verstand als we inzien dat onze kracht niet toereikend is om een domheid te boven te komen?

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.