Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 9/2017

Hoe wij een gevangenis van smartwatches creëerden

Florentijn van Rootselaar
Filosoof, journalist, schrijver

Advocaat Bernard E. Harcourt vraagt het zich de laatste tijd vaker af: wat is het verschil tussen de elektronische enkelband van de gevangene en de smartwatch die wij vrijwillig dragen?


(Mug Shot Doyle Lee Hamm)
Redacteur Florentijn van Rootselaar sprak met advocaat en hoogleraar rechten Bernard E. Harcourt in Amsterdam, waar de Amerikaan was voor een conferentie over burgerlijke ongehoorzaamheid. Tijdens het interview sloot de advocaat regelmatig zijn ogen om zich zo goed mogelijk het leven van zijn cliënt in de dodencel voor de geest te halen. Van Rootselaar besloot om er geen traditioneel interview van te maken, maar een filosofische vertelling – waar niets aan verzonnen is.

Advocaat Bernard E. Harcourt ontmoette Doyle Lee Hamm voor het eerst in de Donaldson Correctional Facility, Warrior Lane, Alabama. Een modern, enorm gevangeniscomplex, met tien tot vijftien gevangenen in de dodencel. Doyle zat er sinds 1987, het jaar waarin hij door de jury schuldig was bevonden. Hij zou tijdens een overval een motelmedewerker hebben doodgeschoten.

Harcourt vond Doyle opvallend kalm. Anders dan de anderen in death row. Die konden het vooruitzicht niet aan om hun leven lang eenzaam in een cel te zitten. Dan wilden ze liever meteen dood. Maar Doyle... Het was alsof hij het geaccepteerd had. Wat wilde je ook met zo’n vader: die was tough. Na zijn diensttijd uit Europa teruggekomen met een alcoholverslaving. En waarschijnlijk met PTSS – je weet wel, posttraumatische-stressstoornis. Ze pakten hem nogal eens op omdat hij vaak rottigheid uithaalde. Dan moest hij weer naar de gevangenis. Tegen Doyle en zijn zeven broers had hij gezegd: je bent geen echte Doyle als je niet stelen kan. Alle acht broers eindigden in de gevangenis. It was a family of guys who did time.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden