Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 10/2017

Hoe Parmenides mij wekte

Jannah Loontjens
Essayist

De vondst van een vergeelde uitgave van Parmenides liet filosoof Jannah Loontjens als tiener niet meer los.

Als middelbare scholier had ik een bijbaantje in een antiquariaat. In het gewelfde souterrain, duister en vochtig, waar ooit een wijn- kelder had gezeten, zat ik tussen de muffige boeken. Aan het eind van de dag had ik soms één boek verkocht, soms helemaal niets. In plaats van een honorarium mocht ik enkele boeken uitkiezen. Het eerste dat ik mee naar huis nam, was een dun werkje, waarvan de kartonnen kaft dezelfde vergeelde kleur had als de stugge pagina’s. Het heette Parmenides: Een studie. 

Er was een vertaling van Parmenides’ leerdicht in opgenomen, voorzien van commentaar van ene W.F. Gaymans. Het begon met een tekst getiteld ‘Over de natuur’ waarin de presocratische filosoof een mythisch tafereel schetst. Parmenides beschrijft hoe hij wordt meegenomen door paarden en hoe hem de weg wordt gewezen door maagden. In de toelichting van W.F. Gaymans las ik dat de paarden onredelijke begeerten symboliseerden en dat de maagden de zintuigen waren. Deze misleidende invloeden moesten gewantrouwd worden, want het ging Parmenides om de rede. Dit lyrische begin werd dan ook gauw opgevolgd door zeer rationele uiteenzettingen over het ‘Zijn’ dat ‘Is’.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden