Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 6/2021

Hoe algoritmes de bureaucratie doen ontsporen

Florentijn van Rootselaar
Filosoof, journalist, schrijver

Kan kunstmatige intelligentie de bureaucratie verbeteren? De toeslagenaffaire laat zien dat de inzet van algoritmes niet zonder gevaren is. Zeker nu ze ook zelflerend worden is de vraag hoe we ze nog onder controle houden.

Beeld Maus Bullhorst

Als iets de bureaucratie de afgelopen tijd een slechte naam heeft bezorgd, dan zijn het wel algoritmes. Automatische gegevensverwerking van burgers speelde een belangrijke rol bij de toeslagenaffaire; het algoritme zette ertoe aan om mensen met een dubbele nationaliteit aanzienlijk strenger te
controleren bij een aanvraag voor een toeslag. Dat leidde tot grote schade, verdriet en lijden, wat nog steeds niet is verholpen.

Bovendien was het bij SyRI (Systeem Risico Indicatie), het instrument dat de staat gebruikte om onder meer fraude bij toeslagen tegen te gaan, onduidelijk hoe de aanbevelingen en conclusies tot stand kwamen. De overheid had niet bekendgemaakt welk risicomodel ze hanteerde, waardoor mensen als verdacht werden aangemerkt zonder dat daarvoor een grond werd gegeven. De term ‘kafkaësk’ mag vaak van stal worden gehaald bij bureaucratie, in dit geval is die toepasselijk.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden