Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 4/2015

Historisch profiel: Harriet Taylor en John Stuart Mill

Daan Roovers
Voormalig hoofdredacteur Filosofie Magazine

Pas aan het eind van haar leven kon Harriet Taylor trouwen met John Stuart Mill. Al vóór die tijd schreven ze samen de grondtekst van het liberalisme, en streden ze voor de gelijkheid van man en vrouw.
 

'Aan de geliefde en betreurde nagedachtenis van haar, die de inspiratie, en voor een deel de auteur, van het beste in mijn werk is geweest – de vriendin en vrouw wier verheven gevoel voor waarheid en recht mijn sterkste aanmoediging, en wier instemming mijn voornaamste beloning was – wijd ik dit boek. Alles wat ik sinds jaren geschreven heb, behoort haar evengoed toe als mij.’ Het is het voorwoord van de filosofische klassieker On Liberty. Wereldberoemd; in talloze vertalingen verschenen; de grondtekst van het liberalisme; op het nachtkastje van menig politicus. En op het omslag prijkt slechts één naam: die van John Stuart Mill…
 
Harriet Taylor (1807-1858) was 23 toen ze haar grote liefde John Stuart Mill (1806-1873) tegenkwam. Helaas was Harriet, van geboorte Hardy, toen al getrouwd met de bijna twintig jaar oudere John Taylor, een groothandelaar in medicijnen. Ze had al twee zoons en een dochter. Maar met de ontmoeting met John Stuart Mill begint een van de meest intense samenwerkingen uit de geschiedenis van de filosofie, en tegelijkertijd een van de meest ontroerende liefdesgeschiedenissen. De uitzonderlijk liberale manier waarop Harriet Taylor, haar man John Taylor en John Stuart Mill in de twintig daaropvolgende jaren met elkaar zijn omgegaan is zelfs voor eenentwintigste-eeuwse begrippen bijna onvoorstelbaar – en in het victoriaanse Engeland waren deze revolutionaire geesten dan ook veelvuldig mikpunt van spot en achterklap. Maar het heeft ze er niet van weerhouden hun eigen pad te kiezen.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden