Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 5/2015

Het roeibootje van René

Leon Heuts
Voormalig hoofdredacteur Filosofie Magazine

René Gude leerde ons dat je ook zonder toekomst nog perspectief hebt. Het verleden geeft ons de mogelijkheid te veranderen. Dat ziet Leon Heuts ook bij Walter Benjamin.
 
In zijn laatste optreden bij De Wereld Draait Door vertelde René Gude wat hem zo zwaar viel aan sterven, namelijk van boot wisselen. De speedboot naar de toekomst, vertelde René, moet je inwisselen voor een roeibootje waarmee je verder peddelt, met je gezicht naar het verleden. Geen grote plannen of projecten meer verwezenlijken, geen dromen of wensen. In plaats daarvan terugkijken op het verleden, en iedereen die daar een rol in speelde. 

‘Met de rug naar de toekomst,’ noemde René dat. Het is niet de eerste keer dat hij zich zo uitdrukte. In een interview met Marc van Dijk in Filosofie Magazine (2009) vertelde hij hoe hij in het ziekenhuis zijn kamer deelde met Lukas en Marius – slechts tieners nog, maar gediagnosticeerd met dezelfde kanker. De dood kwam voor hen veel sneller. 
‘Op het moment dat vast kwam te staan dat ze niet meer verder voorwaarts konden, hebben beide jongens zich omgedraaid. Ze hebben de toekomst de rug toegekeerd en hebben hun laatste gang achteruitlopend afgelegd, om oogcontact te kunnen houden met de levenden.’ 

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden