Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 7/2021

Het overvloedige zijn

Michel Dijkstra en Simone Bassie

Volgens de hellenistische filosoof Plotinus vloeit het Ene, bron van al het zijn, als water uit een fontein over in geest en ziel. Om terug te keren naar de bron moet je het materiële overstijgen.

Beeld Hajo de Reijger

De mens kan door de deugd naar de geest gaan en naar de wijsheid en door de wijsheid naar het Ene. Dat is het leven van goden en goddelijke en gelukkige mensen: een vlucht van een mens alleen naar het Ene alleen.’ Deze mysterieuze woorden besluiten de Enneaden of Negentallen, het levenswerk van de hellenistische filosoof Plotinus uit de derde eeuw na Christus. Hij staat bekend als de meest invloedrijke mysticus uit de westerse filosofiegeschiedenis.

Met het woord ‘mystiek’ bedoelen we hier geen doctrine die de mens oproept om zich uit de wereld terug te trekken, maar juist een levensfilosofie die de verbinding zoekt met het hart van de realiteit. Plotinus noemde deze ultieme oorsprong van alle dingen het Ene. Volgens hem komt alles niet alleen voort uit dit hoogste principe, maar verlangt het hele universum er bovendien naar om terug te keren naar de bron. Als we de traditionele biografen mogen geloven, vormt Plotinus’ leven een expressie van dit verlangen naar het Ene.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden