Home Het moment dat je op het veld stoïcijn moet zijn

Het moment dat je op het veld stoïcijn moet zijn

Door Janneke Adema op 12 augustus 2019

Het moment dat je op het veld stoïcijn moet zijn
Cover van 09-2019
09-2019 Filosofie magazine Lees het magazine

Édouard Duplan (36), voetballer bij FC Utrecht en Sparta Rotterdam, studeerde filosofie. Vooral de Stoa is hem altijd bijgebleven.


Beeld: Maarten Noordijk

‘In Frankrijk heb je verplicht drie uur per week filosofie, in het laatste jaar van de middelbare school. Ik keek ernaar uit, want mijn zus had ook filosofie gehad. Ze was fan van haar docent. Hij maakte er een soort theaterstuk van. Ik heb dezelfde docent gehad en ik voelde meteen dat het ook iets voor mij was. Daarna heb ik twee jaar filosofie gestudeerd.

Mijn eerste filosofische liefde was de Stoa. De gedachte dat je je eigen meester kunt zijn, dat sprak mij heel erg aan. Op die leeftijd had ik last van schoolfobie, een soort spanning die je voelt als je voor de hele klas moet praten en dat soort dingen. Ik voelde dat elke dag. Volgens de Stoa heb je controle over je lichaam, over wat je denkt en wat je voelt. Ik denk dat ik het daarom zo interessant vond. Misschien hoopte ik dat ik op die manier meer controle over mezelf zou krijgen. Dat is wel bij mij gebleven, op een bepaalde manier. En het is ook een beetje hoe ik dingen doe.

Ik probeer afstand van de dingen te nemen en ik probeer mezelf niet druk te maken over wat niet van mij afhangt. En ik denk dat het me wel heeft geholpen, tot op een bepaalde hoogte. Maar met voetbal ben ik erachter gekomen dat het supermoeilijk voor mij is om stoïcijns te blijven. Op het veld ben je eigenlijk naakt; je kan geen afstand meer nemen. Je kan niet meer verbergen wie je bent. Je core, die kun je niet meer verbergen. Dus om stoïcijns te zijn op het veld, ik ben erachter gekomen dat dat bijna onmogelijk is, omdat je moet vertrouwen op je intuïtie. Veel nadenken op het veld is niet goed. Als je wordt geconfronteerd met een rollercoaster van emoties, wordt echt je stoïcisme op de proef gesteld.’ 

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
Weekendlijstje: Geheimen
Weekendlijstje: Geheimen

Weekendlijstje: Geheimen

Deze week werd duidelijk dat premier Rutte jarenlang eigenhandig sms’jes van zijn oude Nokia verwijderde. De premier heeft naar eigen zeggen “nooit bewust” belangrijke zaken verborgen, maar de oppositie ziet een patroon van het achterhouden van informatie. Naar aanleiding van het sms-debat, dit weekend een lijstje over geheimen.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer