Home Het Moment: Corneel van Rijn

Het Moment: Corneel van Rijn

Door Carolien van Welij op 29 september 2016

Het Moment: Corneel van Rijn
Cover van 10-2016
10-2016 Filosofie magazine Lees het magazine


Corneel van Rijn (35) is boer en studeerde filosofie aan de Universiteit Leiden.

‘Als je kiest voor het boerenleven, kies je voor een stap tegen de stroom in. De maatschappij staat ver van het boerenbestaan, en ik heb een totaal andere visie op landbouw dan de meeste andere boeren. Dat is rather lonely out there. Ik voelde me gesteund door Wendell Berry, een Amerikaanse boer en filosoof, dichter en romanschrijver. 

Ik was 23 toen ik filosofie ging studeren. Pas later heb ik besloten samen met mijn broer de boerderij over te nemen. Filosofie en het boeren waren voor mij gescheiden werelden. In de collegebanken zat ik met mijn hoofd in de wolken, hier op het land met mijn voeten in de aarde. Wendell Berry liet mij zien hoe je filosofie en het boeren kunt verenigen door nadenkend te boeren.

Met nadenkend boeren bedoel ik stilstaan bij de keuzes die je maakt: rekening houden met de ecologie, niet meegaan in de zucht naar het mateloze, maar oog houden voor de juiste maat. En: meer de natuur haar gang laten gaan en recht doen aan de plek waar je vandaan komt. Ik had allemaal eigen ideeën die ik op de boerderij wilde uitvoeren. In het essay “Let the Farm Judge” liet Berry mij inzien dat je niet je boerderij moet veranderen naar je idee, maar je plannen moet aanpassen aan de boerderij. 

Ik ben me bewuster geworden van de bijzondere positie waarin ik me bevind. Niet iedereen heeft de mogelijkheid om veertig koeien te melken en een grote moestuin te draaien op een boerderij die al zes generaties in de familie is. Daar ben ik dankbaar voor.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.