Home Het Moment: Corneel van Rijn

Het Moment: Corneel van Rijn

Door Carolien van Welij op 29 september 2016

Het Moment: Corneel van Rijn
Cover van 10-2016
10-2016 Filosofie magazine Lees het magazine


Corneel van Rijn (35) is boer en studeerde filosofie aan de Universiteit Leiden.

‘Als je kiest voor het boerenleven, kies je voor een stap tegen de stroom in. De maatschappij staat ver van het boerenbestaan, en ik heb een totaal andere visie op landbouw dan de meeste andere boeren. Dat is rather lonely out there. Ik voelde me gesteund door Wendell Berry, een Amerikaanse boer en filosoof, dichter en romanschrijver. 

Ik was 23 toen ik filosofie ging studeren. Pas later heb ik besloten samen met mijn broer de boerderij over te nemen. Filosofie en het boeren waren voor mij gescheiden werelden. In de collegebanken zat ik met mijn hoofd in de wolken, hier op het land met mijn voeten in de aarde. Wendell Berry liet mij zien hoe je filosofie en het boeren kunt verenigen door nadenkend te boeren.

Met nadenkend boeren bedoel ik stilstaan bij de keuzes die je maakt: rekening houden met de ecologie, niet meegaan in de zucht naar het mateloze, maar oog houden voor de juiste maat. En: meer de natuur haar gang laten gaan en recht doen aan de plek waar je vandaan komt. Ik had allemaal eigen ideeën die ik op de boerderij wilde uitvoeren. In het essay “Let the Farm Judge” liet Berry mij inzien dat je niet je boerderij moet veranderen naar je idee, maar je plannen moet aanpassen aan de boerderij. 

Ik ben me bewuster geworden van de bijzondere positie waarin ik me bevind. Niet iedereen heeft de mogelijkheid om veertig koeien te melken en een grote moestuin te draaien op een boerderij die al zes generaties in de familie is. Daar ben ik dankbaar voor.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
chronische ziekte
chronische ziekte

Waarom het begrip ‘chronische ziekte’ niet vanzelfsprekend is

Het aantal mensen met een chronische ziekte in Nederland stijgt, stellen onderzoekers. Sanneke de Haan, bijzonder hoogleraar psychiatrie en filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, laat zien waarom het begrip ‘chronische ziekte’ niet zo vanzelfsprekend is als het lijkt.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer